Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι, που ορίστηκε χθες από τον μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας, Άντι Μανσούρ, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει σε στελέχη του Κόμματος της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, να αναλάβουν υπουργεία στην μεταβατική κυβέρνηση. Αντίστοιχη πρόταση θα γίνει και στο ισλαμιστικό κόμμα Νουρ. Την ίδια στιγμή, που οι πολιτικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη με σκοπό την διεξαγωγή εκλογών, η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς το βράδυ της Τρίτης ισλαμιστές επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά της αστυνομίας στο Σινά.

Ads

 
Σχηματισμός κυβέρνησης
 
imageΜετά την ανακοίνωση του μεταβατικού πρωθυπουργού, ξεκίνησαν οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με προτάσεις συμμετοχής σε αυτή να γίνονται και προς τα κόμματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των ισλαμιστών.
 
«Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στο να συμπεριληφθούν μέλη των δύο κομμάτων αυτών στη μεταβατική κυβέρνηση», φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του προσωρινού προέδρου, Άντι Μανσούρ, σύμφωνα με το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Το ισλαμιστικό κόμμα, Νουρ, έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα στηρίξει τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, αλλά η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για επιβολή παράνομου καθεστώτος.
 
«Δεν αποδεχόμαστε αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα και τις συνέπειές του. Δεν θα σχολιάσουμε τις εξαγγελίες για συνταγματική μεταρρύθμιση, διότι προέρχονται από ένα μη νομιμοποιημένο καθεστώς», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν Αλ-Μπαρ, μέλος του γραφείου καθοδήγησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
 
Χρονοδιάγραμμα εκλογών
 
Η μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχει ως σκοπό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές μόλις τροποποιηθεί το υπό αναστολή σύνταγμα της χώρας, που είχε εγκριθεί δημοψηφισματικά από την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι. Το σύνταγμα ανεστάλη με την καθαίρεση του Μόρσι από τον στρατό την περασμένη εβδομάδα.
 
Η νέα ηγεσία της Αιγύπτου δεσμεύτηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014.
 
Παρόλα αυτά, ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες διαφωνίες προς το συνταγματικό διάταγμα που εξέδωσε ο Μανσούρ καθώς το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), που είναι ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής κοσμικής αντιπολίτευσης και στήριξε θερμά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ανέφερε ότι το διάταγμα δεν επεξεργάστηκε τις αλλαγές που είναι απαραίτητες.
 
Μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της φιλελεύθερης συμμαχίας είναι και ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης ασκώντας παράλληλα και τα καθήκοντα του προσωρινού υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου.
 
Το συγκεκριμένο συνταγματικό διάταγμα απορρίφθηκε επίσης από τα δύο μεγαλύτερα ισλαμικά κινήματα και άλλους ανεξάρτητους πολιτικούς και ακτιβιστές.
 
Οι ΗΠΑ, βέβαια, δέχθηκαν με αισιοδοξία τις εξελίξεις, καθώς η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι, δήλωσε πως «μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση έχει καθορίσει ένα σχέδιο για την πορεία προς τα εμπρός». Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει να υπάρξει βοήθεια προς την Αίγυπτο της τάξης του 1,55 δις δολάρια – τα 1,3 εκ των οποίων προβλέπονται για ενίσχυση του στρατού. Για τον λόγο αυτό, η Ουάσιγκτον αποφεύγει να σχολιάσει το ζήτημα της επέμβασης του στρατού για την καθαίρεση του Μόρσι, αφού διαφορετικά βάσει νόμου των ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσει η όποια βοήθεια προς την χώρα.
 
Επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως θα βοηθήσουν την Αίγυπτο με τρία δισεκατομμύρια δολάρια, και άλλα πέντε θα διαθέσει με διάφορες μορφές η Σαουδική Αραβία.
 
Εντάσεις στο Σινά
 
Παρά τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, η κατάσταση στην χώρα παραμένει έκρυθμη καθώς δύο Αιγύπτιοι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν όταν ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας της αστυνομίας με ρουκέτες αργά την Τρίτη.

image
 
Η επίθεση έγινε στο βόρειο Σινά κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Δεν ήταν  δυνατό να διευκρινιστεί αν τα θύματα είναι πολίτες ή μέλη του προσωπικού ασφαλείας.
 
Στην περιοχή έχουν βάσεις οι σκληροπυρηνικές ισλαμικές ομάδες, που εκμεταλλεύονται την ουσιαστική κατάρρευση της κρατικής εξουσίας, μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, για να εξαπολύουν επιθέσεις σε όλη την μεθόριο με το Ισραήλ. Κυρίως στο στόχαστρο τους είναι μέλη των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας.
 
Η επίθεση έλαβε χώρα την ώρα που η πολιτική σκηνή είναι ακόμη σε ρευστή κατάσταση, ενώ μόλις χθες το απόγευμα κηδεύτηκαν οι δεκάδες διαδηλωτές που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι. 

Ads