Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε χθες Τρίτη τις αρχές της Αιγύπτου να αρχίσουν άμεσα έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι αστυνομικοί στην Αλεξάνδρεια βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν 19χρονο προσαχθέντα και τις κάλεσε να διασφαλίσουν ότι ένας συγκρατούμενός του είναι ασφαλής.

Ads

Ο Άχμεντ Σααμπάν εξαφανίστηκε την 7η Νοεμβρίου, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του από ένα γάμο, και την 11η Νοεμβρίου αστυνομικοί έριξαν τη σορό του, που έφερε πολλαπλές κακώσεις, σε μια τάφρο κοντά στη γειτονιά όπου έμενε για να δώσει την εντύπωση ότι αυτοκτόνησε, ανέφερε η Αμνηστία, επικαλούμενη μαρτυρίες μελών της οικογένειάς του.

Ο Σααμπάν, όπως πληροφορήθηκε η οικογένειά του, συνελήφθη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας. Μέλη της οικογένειάς του είπαν πως έλαβαν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα σχετικά με το βασανισμό του στο αστυνομικό τμήμα Σίντι Γκαμπέρ στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με την ΜΚΟ. Δεν είναι σαφές το γιατί συνελήφθη ο 19χρονος ή ο άλλος άνδρας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες της Αμνηστίας, υποστηρίζοντας ότι ο Σααμπάν και ο δεύτερος άνδρας, που είπε ότι λέγεται Άχμεντ Φαράγκ Λαμπίμπ, εντοπίστηκαν να προσπαθούν να κλέψουν ένα κινητό τηλέφωνο από μια φοιτήτρια που κάλεσε σε βοήθεια. Διερχόμενοι έπιασαν το Λαμπίμπ αλλά ο Σααμπάν διέφυγε και η σορός του “βρέθηκε” στην τάφρο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ads

Η Αμνηστία από την πλευρά της υποστήριξε ότι ο Λαμπίμπ εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο ή μέλη της οικογένειάς του. “Αυτές οι καταγγελίες περί εξαφάνισης και θανάτου υπό κράτηση, πιθανώς περί δολοφονίας από την αστυνομία, θα πρέπει να ερευνηθούν αμέσως και πλήρως από ένα ανεξάρτητο σώμα”, επισήμανε ο Μάλκολμ Σμαρτ, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει σε αρκετές περιπτώσεις την αστυνομία στην Αίγυπτο πως αντιμετωπίζει όσους συλλαμβάνονται με βάρβαρο τρόπο. Τον Ιούλιο δύο αστυνομικοί προσήχθησαν σε δίκη για την παράνομη σύλληψη και το βασανισμό του Χάλεντ Σαΐντ, ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, που πέθανε στα χέρια τους.

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στην Αίγυπτο, όπου καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προβαίνουν σε ακραίες και παράνομες πράξεις με πλήρη ατιμωρησία βάσει του νόμου περί έκτακτης ανάγκης που τους επιτρέπει κράτηση υπόπτων επ’ αόριστον και έχει στόχο την καταστολή αντικυβερνητικών δραστηριοτήτων. Το Κάιρο λέει ότι ο νόμος αυτός έχει στόχο την αντιμετώπιση υποθέσεων τρομοκρατίας και διακίνησης ναρκωτικών.