Πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης ορίστηκε από τον μεταβατικό πρόεδρο Αντί Μανσούρ, ο φιλελεύθερος οικονομολόγος και πρώην υπουργός οικονομικών, Χ. Ελ Μπεμπλάουι, καθώς οι αρχές ετοιμάζονται να οδηγήσουν την χώρα σε νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εν μέσω εκτεταμένων ταραχών κι ενώ αναμένεται ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Ads

 
Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, διορίστηκε αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις.
 
Στο μεταξύ, το σκληροπυρηνικό ισλαμικό κόμμα, Νουρ, που προέβαλε ενστάσεις για πολλούς υποψήφιους τους οποίους προωθούσαν οι υποστηριζόμενες από το στρατό, μεταβατικές αρχές της χώρας, δήλωσε ότι θα στηρίξει το νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, ενώ ακόμη εξετάζει τον διορισμό του Ελ Μπαραντέι.
 
Τους διορισμούς επιβεβαίωσε και ο στρατός, που ζήτησε από όλους να συνδράμουν στο να επικρατήσει ηρεμία. «Ζητούμε από όλους όσοι εμπλέκονται στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να διατηρήσουν τη δημόσια ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος» δήλωσε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
 
Όμως το κλίμα στην Αίγυπτο παραμένει έκρυθμο. Οι οπαδοί του Μόρσι διαδηλώνουν, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα μιλά για επιβολή παράνομου καθεστώτος.
 
«Δεν αποδεχόμαστε αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα και τις συνέπειές του. Δεν θα σχολιάσουμε τις εξαγγελίες για συνταγματική μεταρρύθμιση, διότι προέρχονται από ένα μη νομιμοποιημένο καθεστώς» δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν Αλ-Μπαρ, μέλος του γραφείου καθοδήγησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.


 
Σήμερα κηδεύτηκαν οι δεκάδες διαδηλωτές που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Παρ’ όλο το έκρυθμο κλίμα, τα αραβικά κράτη υποστηρίζουν έμπρακτα το νέο καθεστώς. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξήγγειλαν δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και επιπλέον δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων, ενώ και η Σαουδική Αραβία θα παράσχει συνολικά πέντε δισ. δολαρίων.