Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην Ολλανδία για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads

Η επίσκεψη Ζελένσκι στη Χάγη, η οποία φιλοξενεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε μία ημέρα αφότου αρνήθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για αυτό που το Κρεμλίνο αποκάλεσε «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν με επίθεση drone.

Παρόλο που η επίσκεψη του Ζελένσκι στο ΔΠΔ δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, το προσωπικό του δικαστηρίου ύψωσε την Πέμπτη μια ουκρανική σημαία δίπλα στη δική του, έξω από το κτίριο.

Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε νωρίς την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές ουκρανικές περιοχές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και αναφέρθηκαν εκρήξεις στην Οδησσό και στο Κίεβο. Η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος drones και πυραύλων, στην τρίτη επίθεση από αέρος μέσα σε τέσσερις ημέρες. Όλα καταρρίφθηκαν.

Ads

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου και κατά της Μαρίας Λβόβα-Μπέλοβα, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, με την κατηγορία του εκτοπισμού παιδιών από περιοχές που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε το ΔΠΔ στις 17 Μαρτίου, ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (..) Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μία ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Όμως η προοπτική να βρεθεί ο Πούτιν στη Χάγη θεωρείται απίθαν, καθώς το δικαστήριο δεν διαθέτει αστυνομική δύναμη για την εκτέλεση ενταλμάτων και ο Ρώσος πρόεδρος είναι απίθανο να ταξιδέψει σε κάποιο από τα 123 κράτη μέλη του ΔΠΔ που έχουν υποχρέωση να τον συλλάβουν αν μπορούν.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στη Χάγη έγινε ενώ συνεχίζουν να στροβιλίζονται ερωτήματα γύρω από τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι απέτρεψε επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κρεμλίνο νωρίς την Τετάρτη. Η Μόσχα την χαρακτήρισε ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας κατά του Πούτιν και υποσχέθηκε αντίποινα για αυτό που χαρακτήρισε «τρομοκρατική» ενέργεια.

Το αποτύπωμα της «επίθεσης» στο Κρεμλίνο στο εσωτερικό της Ρωσίας

Το περιστατικό με την επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Κρεμλίνο έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή του 14μηνου πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπίθεση κατά των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν καταφύγει στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα προετοιμάζεται για την «Ημέρα της Νίκης» -την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας- στις 9 Μαΐου και την καθιερωμένη δημόσια εμφάνιση και ομιλία του Ρώσου προέδρου.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με την επίθεση ανέφερε ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται για «αντίποινα όπου και όταν το κρίνει σκόπιμο» και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.

Γιατί η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ήρθε περίπου 12 ώρες μετά την καταγγελλόμενη απόπειρα δολοφονίας; Γιατί δεν εμφανίστηκαν αναφορές για εκρήξεις πριν από την ανακοίνωση στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Telegram, όπου η ροή των εξελίξεων είναι συνεχής; Γιατί δεν εμφανίστηκαν βίντεο από τις υποτιθέμενες επιθέσεις παρά μόνο μετά την ανακοίνωση; Γιατί δεν έχουν επαληθευτεί οι εικόνες;

Μια επίθεση drone στο Κρεμλίνο θα ήταν η πιο σοβαρή διείσδυση στον ρωσικό εναέριο χώρο από τότε που ο Γερμανός έφηβος Ματίας Ραστ προσγείωσε το μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο του στην Κόκκινη Πλατεία το 1987. Ανακοινώνοντας την επίθεση -ή ακόμη και προσποιούμενη- η Ρωσία κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της στις συχνές διαβεβαιώσεις της για στρατιωτική υπεροχή.

Διατυμπανίζοντας την επίθεση αντί να την διαψεύσουν, οι Ρώσοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν την «έλλειψη αεράμυνας, την ευπάθεια, την αδυναμία» έγραψε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Λεονίντ Βολκόφ, εξόριστος συνεργάτης του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Αυτό σημαίνει ότι βρήκαν κάποια πλεονεκτήματα σε αυτό και, αξιολογώντας τα, αποφάσισαν ότι θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα. Αυτά τα “συν” θα μπορούσαν να είναι μια πιο ένθερμη κοινωνική υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας ή  να προαναγγείλουν μια νέα κλιμάκωση», έγραψε ο κ. Βολκόφ.

*Με πληροφορίες από AP, NYT