Περίπου 900 τρακτέρ έχουν μπλοκάρει τμήματα των Βρυξελλών, με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους βάζοντας φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και με την αστυνομία να χρησιμοποιεί αντλίες νερού εναντίον τους, καθώς οι υπουργοί Γεωργίας από όλη την ΕΕ συζητούν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ads

Οι αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες σε όλη την Ευρώπη, ζητώντας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση σε μια σειρά από πιέσεις που, όπως λένε, δέχεται ο τομέας – από τις φθηνές τιμές των σούπερ μάρκετ, τις εισαγωγές χαμηλού κόστους που υποτιμούν τους τοπικούς παραγωγούς, μέχρι τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ.

Την 1η Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί και πάλι μεγάλη αγροτική διαμαρτυρία με περισσότερα από 1.300 τρακτέρ να φτάνουν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο τότε της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Στις 22 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει έγγραφο στη βελγική Προεδρία στο οποίο περιγράφονται οι πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους γεωργούς. Το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα, απαριθμεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την επίτευξη απλούστευσης, ενώ θα χρησιμεύσει ως βάση για συζητήσεις και κοινή δράση με τις χώρες της ΕΕ υπογράμμιζε η Κομισιόν.

Ads

https://www.youtube.com/watch?v=lX2Rr-kFwf4&ab_channel=Reuters

Μια άλλη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη, όπου αγρότες από όλη την Ισπανία κατέκλυσαν τους δρόμους προτρέποντας την ΕΕ να μειώσει τη γραφειοκρατία και να εγκαταλείψει ορισμένες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Περίπου 10 εκατ. πολίτες εργάζονται ως αγρότες στην ΕΕ. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που διατίθεται για την ΚΑΠ ανέρχεται σε 386,6 δισ. ευρώ για την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο 2021-2027, το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει την κερδοφορία όσων αγροτών επιλέξουν τη βιοποικιλότητα και τα πράσινα μέτρα, ενώ αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική της Ε.Ε. έκανε λόγο για «τέρας της γραφειοκρατίας». Απέσυρε, την τελευταία στιγμή, στόχο για μείωση των εκπομπών του αγροτικού τομέα από τον οδικό χάρτη για το κλίμα του 2040.

Μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μήνα και σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Τα αιτήματα πανευρωπαϊκά είναι παρόμοια με εκείνα των Ελλήνων αγροτών, που κατέβηκαν την περασμένη εβδομάδα με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.