Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι αγρότες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται στις Βρυξέλλες να διεξαχθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Ads

Οι αγρότες διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία παραμένουν στα μπλόκα με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Χαλικίου στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρίου – Ιωαννίνων και σήμερα έχουν προγραμματίσει συμβολικό αποκλεισμό στο ίδιο ύψος της Ιονίας Οδού στις 12 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του OPEN, θα μεταβούν στο Μεσολόγγι με τα αγροτικά τους μηχανήματα και θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Ads

Στον Πύργο στις 11 το πρωί οι αγρότες οργανώνουν διαμαρτυρία ενώ διαμαρτυρίες θα γίνουν στην Καλαμάτα και στα Γιάννενα. Στην Πάτρα οι αγρότες λόγω των καιρικών συνθηκών δεν θα κατέβουν σήμερα, αλλά την Τετάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας προγραμματίζουν το απόγευμα συλλαλητήριο στην Καρδίτσα. Οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας θα κλείσουν τα σύνορα στο τελωνείο της Νίκης από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 4:00 το απόγευμα, ενώ το τελωνείο των Ευζώνων θα κλείσει από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ για τα φορτηγά.

Ένταση στις Βρυξέλλες μεταξύ αγροτών και αστυνομίας

Επιπλέον, οι αγρότες διαδηλώνουν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Ένταση επικρατεί καθώς οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν έσπασαν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας, έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεκάδες τρακτέρ με σημαίες και πανό έχουν παραταχθεί σε ουρές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη.

Οι αγρότες επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε ένα βουνό από ελαστικά μερικές εκατοντάδες μέτρα (μέτρα) από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η αστυνομία έφερε κανόνια νερού προτού οι σωροί από λάστιχα πάρουν φωτιά.

 

Σημειώνεται ότι οι αγρότες επέστρεψαν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών είναι τα δίκαια εισοδήματα, η μείωση διοικητικών βαρών, το τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και η αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).