Όργιο αστυνομικής βίας καταγράφηκε στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της κηδείας τη Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία σκοτώθηκε την Τετάρτη ενώ κάλυπτε ισραηλινή επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος των συγκεντρωμένων έξω από το νοσοκομείο την ώρα που μεταφερόταν έξω το φέρετρό της, χτυπώντας του παριστάμενους με ρόπαλα και ρίχνοντας χημικά.

Ads

Το φέρετρο με τη σορό της δημοσιογράφου, που ήταν πολύ γνωστή για τα ρεπορτάζ της για το Μεσανατολικό και η οποία σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους δολοφονήθηκε για να φιμωθεί, παραλίγο να πέσει από τα χέρια των ανθρώπων που το μετέφεραν.

Χιλιάδες άνθρωποι, που πενθούν για τον θάνατο της Παλαιστίνιας με αμερικανική υπηκοότητα δημοσιογράφου, είχαν υψώσει παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν «Παλαιστίνη, Παλαιστίνη» στη διάρκεια της κηδείας.

«Πεθαίνουμε για να ζήσει η Παλαιστίνη», φώναζε το πλήθος. «Αυτή είναι το σπίτι μας», επίσης, ενώ έψαλλαν και τον παλαιστινιακό εθνικό ύμνο.

Ads

Πριν από την εξόδιο ακολουθία, δεκάδες πενθούντες προσπάθησαν να κάνουν πορεία με το φέρετρο έξω από νοσοκομείο και μια εκκλησία στην Παλιά Πόλη.

Η αστυνομία, που προσπάθησε να τους διαλυσει, υποστηρίζει ότι το πλήθος στο νοσοκομείο φώναζε «εθνικιστικά συνθήματα», αγνόησε τις εκκλήσεις να σταματήσει και πέταξε πέτρες στους αστυνομικούς. «Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να δράσουν», ισχυρίστηκε η αστυνομία.

Μετά τα επεισόδια, η αστυνομία επέτρεψε στην οικογένεια να οδηγήσει το φέρετρο σε μια καθολική εκκλησία στην Παλιά Πόλη, που ήταν γεμάτη από κόσμο. Στη συνέχεια, έκλεισε το νοσοκομείο επιτέθηκε ξανά με δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Μετά την τελετή, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς το νεκροταφείο, κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας «Παλαιστίνη, Παλαιστίνη». Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ τάφηκε σε ένα νεκροταφείο έξω από την Παλιά Πόλη.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι από τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγει, δεν έχει προσδιοριστεί η προέλευση των πυρών που ευθύνονται για τον θάνατό της.

«Το συμπέρασμα της προκαταρκτικής έκθεσης είναι πως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί από πού προήλθε ο πυροβολισμός που σκότωσε τη δημοσιογράφο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, ενώ σημειώνει ότι η σφαίρα θα μπορούσε να είναι παλαιστινιακής ή ισραηλινής προέλευσης.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι και οι αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ δολοφονία, παρά το γεγονός ότι έφερε χαρακτηριστικά που προσδιόριζαν την ιδιότητά της, όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος με τη λέξη «press».

Αυτό υποστηρίζει και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που μιλά για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, όπως και οι δημοσιογραφικές οργανώσεις.  Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) δήλωσε ότι αυτό το έγκλημα ήταν «εσκεμμένο και σχεδιάστηκε προκειμένου να τη δολοφονήσει» και σημείωσε ότι «υπάρχουν μαρτυρίες από τους δημοσιογράφους που ήταν μαζί της όταν σκοτώθηκε, οι οποίοι λένε ότι κινούνταν ομαδικά, όλοι έφεραν τη δημοσιογραφική ένδειξη PRESS και αναγνωρίστηκαν σαφώς όταν πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές. Ήταν η μόνη ομάδα στο σημείο. Δεν υπήρξαν διαδηλωτές ούτε ανταλλαγή πυρών».

Επίσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία της και έχει δεσμευτεί ότι θα προσθέσει τη δολοφονία στην καταγγελία που κατατέθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), η οποία περιγράφει λεπτομερώς τη συστηματική στοχοποίηση Παλαιστινίων δημοσιογράφων.