Δύο πρώην υπάλληλοι της Blackwater κατηγορούν την εταιρεία ότι εξαπάτησε επανειλημμένα την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποσπώντας σε τακτική βάση χρήματα στις συμφωνίες που είχαν υπογράψει για το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Ads

Στην αγωγή που κατέθεσαν, οι Brad και Melan Davis υποστηρίζουν ότι η εταιρεία παρουσίαζε ψεύτικες αποδείξεις, διπλοχρέωνε την κυβέρνηση για κάποιες από τις υπηρεσίες της και τη χρέωνε για χορεύτριες και εκδιδόμενες. Ο Melan Davis δήλωσε ότι η εταιρία πλήρωνε με χρήματα της κυβέρνησης μηνιαίο μισθό μίας εκδιδόμενη στην Καμπούλ ενώ χρέωνε στην κυβέρνηση και τα αεροπορικά εισιτήρια της. Στη μήνυση κατηγορείται επίσης η Blackwater, η οποία έχει πλέον μετονομαστεί σε XE Services, ότι χρέωνε τη κυβέρνηση για χορεύτριες στον απόηχο του τυφώνα Κατρίνα στη Λουϊζιάνα, ενώ τα έξοδα αυτά καταγράφονταν «υπηρεσίες καθαρισμού».

Ωστόσο, οι πιο σοβαρές κατηγορίες αφορούν στελέχη της εταιρείας που αγνόησαν στοιχεία για υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας κατά των Ιρακινών πολιτών από τις δυνάμεις της. Το πιο αμφιλεγόμενο περιστατικό αφορά τον θάνατο 17 Ιρακινών πολιτών από πυροβολισμούς στην πλατεία Nisoor στη Βαγδάτη τον Σεπτέμβριο του 2007. Πέρσι, ένας Αμερικανός δικαστής απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον πέντε ιδιωτικών φρουρών της Blackwater, οι οποίοι είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι για αυτούς τους θανάτους. Ωστόσο, ένας ακόμα φρουρός δήλωσε ένοχος. Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε δηλώσει ότι πρόκειται να ασκήσει έφεση.

Η αγωγή κατατέθηκε το 2008, αλλά έγινε μόλις γνωστή καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να αναμιχθεί στην υπόθεση. Ο Mark Corallo, εκπρόσωπος της Blackwater, δήλωσε ότι η αγωγή είναι άστοχη και επεσήμανε την άρνηση του υπουργείου να αναμειχθεί στην υπόθεση. «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι άστοχοι και η εταιρεία θα υπερασπίσει σθεναρά τη θέση της», είπε.

Ads

Στο μεταξύ, την άμεση αποχώρηση από το Ιράκ περίπου 250 ιδιωτικών φρουρών που εργάζονταν για την Blackwater και σήμερα εργάζονται σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, απαίτησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τζαβέντ Μπολάνι. Ο Μπολάνι τους έδωσε περιθώριο επτά ημερών για να φύγουν, αλλιώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σύλληψης.