Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όμως, οι διακρίσεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες συνεχίζονται. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον εργασιακό τομέα, οι γυναίκες αμοίβονται κατά 16,4% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους.

Ads

Παρόλο που σε όλη την ΕΕ αυτή η τάση δείχνει να μειώνεται (16,4% το 2010 από 17 το προηγούμενο έτος), σε ορισμένες χώρες το χάσμα παραμένει. Ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο χάσμα στους μισθούς ανδρών και γυναικών, χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Από τη λίστα δεν απουσιάζουν και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Η «ψαλίδα» στους μισθούς ανδρών και γυναικών εκτείνεται από 2% στην Πολωνία έως και 27% στην Εσθονία.

«Η αρχή της ισότητας στην μισθοδοσία των ανδρών και γυναικών απασχολούμενων στην ίδια εργασία περιέχεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες από το 1957. Είναι πλέον καιρός αυτή η συνθήκη να εφαρμοσθεί παντού», τόνισε η Βίβιαν Ρέτινγκ, Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη.

Ads

Οι Βρυξέλλες αποδίδουν αυτή τη διαφοροποίηση των μισθών στη δυσκολία να συμβιβαστούν η επαγγελματική και η οικογενειακή ζωή, καθώς πολλές γυναίκες είναι αναγκασμένες να κάνουν χρήση μεγαλύτερης άδειας για οικογενειακούς λόγους ή να εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης.

Πάνω απ’ όλα, όμως, η διαφορά στους μισθούς αντανακλά τις διαρκείς και συνεχιζόμενες ανισότητες στον τομέα της εργασίας.