Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε τα ξημερώματα «ένα προληπτικό πλήγμα» σε περιοχή του Πακιστάν και σκότωσε «μεγάλο αριθμό» μελών μιας ισλαμιστικής οργάνωσης, ενώ το Ισλαμαμπάντ κατήγγειλε την «παραβίαση» της Γραμμής Ελέγχου στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ads

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, είναι οξυμένη μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο ινδικό Κασμίρ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 στελεχών των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, η JEM, μία ένοπλη οργάνωση που δρα εναντίον της Ινδίας στο Κασμίρ, έχει συμμαχήσει με την αλ Κάιντα, προετοίμαζε νέες επιθέσεις.

Ο Πακιστανός στρατιωτικός αναλυτής Χασάν Ασκάρι εκτίμησε ότι «η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ινδία για να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη της χώρας είναι επικίνδυνη». «Αν συνεχιστούν τέτοιου είδους ενέργειες, μπορεί να οδηγήσουν σε μια ευρεία σύγκρουση η οποία δεν θα χρησιμεύσει παρά στο να βυθίσει την περιοχή σε μεγάλη κρίση», πρόσθεσε.

Ads

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ