Η αναβολή της τελετής βράβευσης Παλαιστίνιας συγγραφέως, Adania Shibli, στην Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς προκάλεσε τη Δευτέρα την καταδίκη συγγραφέων υψηλού κύρους, ενώ αρκετοί αραβικοί εκδοτικοί όμιλοι αποσύρθηκαν.

Ads

Η ετήσια έκθεση είναι το μεγαλύτερο εκδοτικό εμπορικό γεγονός στον κόσμο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες παράγοντες της βιομηχανίας του βιβλίου και συγγραφείς.

Αφού η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι διοργανωτές καταδίκασαν τη “βάρβαρη” επίθεση και δήλωσαν ότι οι ισραηλινές φωνές θα έχουν εξέχουσα θέση στην έκθεση βιβλίου.

Ανακοινώθηκε όμως επίσης ότι η Παλαιστίνια συγγραφέας Adania Shibli δεν θα τιμηθεί στην έκθεση με το LiBeraturpreis, ένα γερμανικό βραβείο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ads

Η ίδια επρόκειτο να λάβει την τιμή για το βιβλίο της “Μια μικρή λεπτομέρεια”, ένα έργο βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα ενός βιασμού και μιας δολοφονίας από ισραηλινούς στρατιώτες το 1949.

Το βραβείο διοργανώνεται από την ομάδα Litprom, η οποία το απονέμει κάθε χρόνο στην έκθεση βιβλίου.

Όμως η έκθεση δήλωσε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει στην τελετή “λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Χαμάς”.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αναζητούσε “κατάλληλη μορφή και περιβάλλον για την εκδήλωση σε μεταγενέστερο χρόνο”, προσθέτοντας ότι: “Η απονομή του βραβείου στην Adania Shibli δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση”.

Ωστόσο, η απόφαση καταδικάστηκε σε ανοιχτή επιστολή με περισσότερους από 600 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων οι Abdulrazak Gurnah και Olga Tokarczuk, αμφότεροι νικητές του Νόμπελ Λογοτεχνίας, και άλλοι συγγραφείς, όπως οι Pankaj Mishra, William Dalrymple και Colm Toibin.

Οι διοργανωτές “έκλειναν το χώρο για μια παλαιστινιακή φωνή”, ανέφερε η επιστολή που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

“Η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έχει την ευθύνη, ως μεγάλη διεθνής έκθεση βιβλίου, να δημιουργεί χώρους για τους Παλαιστίνιους συγγραφείς να μοιράζονται τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς τους για τη λογοτεχνία μέσα σε αυτούς τους τρομερούς, σκληρούς καιρούς, όχι να τους κλείνει”, προστίθεται.

Εκτός από τους συγγραφείς, την επιστολή υπογράφουν εκδότες και λογοτεχνικοί πράκτορες. Ορισμένοι αραβικοί όμιλοι του εκδοτικού κλάδου ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι αποσύρονται από την έκθεση.

Ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους, η Αρχή Βιβλίου της Sharjah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “υπερασπιζόμαστε τον ρόλο του πολιτισμού και των βιβλίων για την ενθάρρυνση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.

“Πιστεύουμε ότι ο ρόλος αυτός είναι πιο σημαντικός από ποτέ”.

Η Ένωση Εκδοτών των Εμιράτων εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, ενώ η εφημερίδα National που εδρεύει στα ΗΑΕ ανέφερε ότι η Ένωση Αράβων Εκδοτών στην Αίγυπτο έχει επίσης αποχωρήσει.

Ο διευθυντής της έκθεσης βιβλίου Juergen Boos αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση μεμονωμένων εκθετών, αλλά τόνισε ότι “η πλατφόρμα μας είναι πάντα ανοιχτή σε συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές και οπαδούς της λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο.

“Φυσικά, η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι μια πλατφόρμα τόσο για τις ισραηλινές όσο και για τις παλαιστινιακές φωνές”, ανέφερε σε δήλωσή του στο AFP.

Τόνισε επίσης ότι η αναβολή της τελετής απονομής του LiBeraturpreis έγινε από τη Litprom και όχι από την έκθεση βιβλίου.