Φοιτητές της Νομικής Αθηνών αναδείχτηκαν νικητές σε διεθνή διαγωνισμό με αντικείμενο την καλύτερη εκδίκαση μιας εικονική υπόθεσης. Απέναντί τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και θέμα της δίκης η… επανακρατικοποίηση του νερού σε μια ανεπτυγμένη χώρα.

Ads

 
Σύμφωνα με το alterthess.gr, οι φοιτητές της Νομικής έχοντας ως αντίπαλο την ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κατέκτησαν την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition, που διεξήχθη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη.
 
Επίκαιρο όσο ποτέ το φετινό θέμα, αφορούσε την νομική διαφορά μεταξύ δύο κρατών – μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενός ανεπτυγμένου και ενός αναπτυσσόμενου, η οποία ανέκυψε λόγω της απόφασης του τελευταίου να επανακρατικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης, μετά από μία περίοδο κατά την οποία η διαχείριση του νερού βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών. 
 
Το αναπτυσσόμενο κράτος κατέδειξε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης θα πρέπει να παρέχονται εφ’ εξής αποκλειστικά από εγχώρια κρατική εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητά τους και η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.
 
Όμως, το ίδιο κράτος είχε αναλάβει να προσφέρει πρόσβαση στην αγορά και σε ξένους παρόχους υπηρεσιών βάσει της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο στις Υπηρεσίες (GATS), ενώ ταυτόχρονα δεσμευόταν και από μία περιφερειακή εμπορική συμφωνία με το ανεπτυγμένο κράτος. Με τα επιχειρήματα της η ομάδα των φοιτητών της Νομικής Αθηνών κατέφεραν να επιτύχουν την επανακρατικοποίηση του νερού.

Το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΤ3