Η τραγική ιστορία της ηρωικής Ιωάννας Παλιοσπύρου που προσήλθε με προστατευτική μάσκα στο δικαστήριο, αναζητώντας δικαιοσύνη και απάντηση στο γιατί δέχτηκε την φρικαλέα επίθεση με βιτριόλι, εκτός από θαυμασμό για την ίδια, φέρνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα που η ελληνική κοινωνία θεωρούσε ότι είχε αφήσει πίσω εδώ και πολλά χρόνια. 

Ads

Οι επιθέσεις με βιτριόλι κάθε άλλο παρά ασυνήθιστες είναι πριν ελάχιστες δεκαετίες. Το αντίθετο μάλιστα. Η χημική ένωση με την επιστημονική ονομασία θειικό οξύ, αποτελεί σύνηθες φονικό όπλο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, κυρίως, αισθηματικών ζητημάτων. Θύτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι νέες γυναίκες και θύματα, κυρίως, άνδρες και ελάχιστες γυναίκες. Τα περιστατικά είναι τόσα πολλά που, τις περισσότερες φορές, οι εφημερίδες της εποχής, προσπερνούν το γεγονός με ένα μονόστηλο και ελάχιστες λέξεις, αναδεικνύοντας έτσι έμμεσα το μέγεθος του προβλήματος.

Αιτίες των επιθέσεων, εκτός της προφανούς παθολογίας του δράστη-ιας, είναι η εκδίκηση, αντιζηλία, ζήλεια, απωθημένη επιθετικότητα, μίσος, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, υπολήψεις που θίχτηκαν, τιμή που δεν αποκαταστάθηκε, αλλά και ο μιμητισμός. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόσωπο του θύματος αποτελεί σταθερό στόχο, με σκοπό, πέραν της προσωπικής εκδίκησης, τον μόνιμο στιγματισμό και παραμόρφωση του ώστε να μην ξεχάσει ποτέ στη ζωή του το «κακό» που προκάλεσε. Παρότι οι θύτες βρίσκονται πάντα από την αστυνομία, αφού ανήκουν σταθερά στον κοντινό πυρήνα του θύματος, αυτό δεν τους πτοεί να προβούν στη φρικτή πράξη, ενώ οι ποινές με τις οποίες αντιμετωπίζονται στα δικαστήρια με την κατηγορία της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης» είναι ιδιαίτερα χαμηλές και σπάνια ξεπερνούν τα  ένα-δυο χρόνια φυλάκισης. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η φράση «Θα σου ρίξω βιτριόλι» ν’ αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς σε έντονους καυγάδες, νόμιμων ή μη, ζευγαριών- φθόνου, αντιζηλίας ή απλά απειλών. 

Ας γνωρίσουμε κάποιες περιπτώσεις «τοξικών» σχέσεων που, στη κυριολεξία στάζουν δηλητήριο, εστιάζοντας περισσότερο στη δεκαετία του 60. Η περίπτωση της νεαρής «βιτριολίστριας» Σωτηρίας Μπέλλου κατά του συζύγου της, που ασχοληθήκαμε πριν λίγο καιρό, κάθε άλλο παρά εξαίρεση αποτελεί.

Ads

Το 1961 στη Βέροια 22χρονη ρίχνει βιτριόλι στον 24χρονο φίλο της ένα κρασοπότηρο με βιτριόλι γιατί ο τελευταίος σκόπευε να τερματίσει τον αρραβώνα τους, με αποτέλεσμα σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και τύφλωση σε ένα μάτι. Την ίδια χρονιά, 20χρονη ρίχνει βιτριόλι στον 24χρονο φίλο της όταν ο τελευταίος αρραβωνιάζεται άλλη κοπέλα, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα του μάτι, καταδικάζεται σε φυλάκιση ενός έτους, αλλά ασκεί έφεση και αφήνεται ελεύθερη. Το 1963 28χρονη εκτοξεύει κατά του 32χρονου φίλου της «…ικανή ποσότητα βιτριολιού δια να τον εκδικηθεί διότι ούτος άρχισε τελευταίος να την παραμελεί».

image

*Η είδηση δεν είναι παρά ένα μικρό μονόστηλο.

Στη Δράμα 23χρονη  επιτίθεται με βιτριόλι κατά 25χρονου γιατί μετά την εγκατέλειψε μετά από οκταετή σχέση, με την εφημερίδα της εποχής να σχολιάζει : «Δικαίωμα, βεβαίως του υποστάντος την επίθεσην να υποβάλιν όχι μίαν αλλά δέκα μηνύσεις. Εκάθησε όμως να σκεφτεί τι σημαίνει να δεσμεύει μιαν γυναίκαν επί οκτώ χρόνια, και με την νοοτροπίαν μάλιστα των Ελλήνων, και κατόπιν να της λέει ότι δεν την θέλει ; Δεν το εσκέφθη. Άνδρας είναι και το κέφι του θα κάνει. Μόνο που παρόμοιαι αντιλήψεις, και ενδεχομένως αδικίαι οδηγούν κάποτε σε σκληρά δράματα».

image

*Ευθυμογράφημα της δεκαετίας του 60 με …βιτριολική διάθεση.

Το 1965 ζευγάρι βρίσκεται στο γραφείο του εισαγγελέα Δράμας με τον τελευταίο να προσπαθεί να πείσει τον 30χρονο να παντρευτεί την 22χρονη με την οποία διατηρεί τετραετή σχέση, όταν η κοπέλα του ρίχνει στο πρόσωπο βιτριόλι με αποτέλεσμα να χάσει και τα δύο μάτια και να τραυματιστεί η ίδια και ο εισαγγελέας.  Το 1967 17χρονη τυφλώνει με βιτριόλι τον 24χρονο φίλο της και τραυματίζει τον πατέρα της και αδελφό του θύματος. 

image

*Βιτριόλι παρουσία εισαγγελέα…

Φυσικά το βιτριόλι δεν αποτελεί φονικό όπλο μόνο στα γυναικεία χέρια, ή για λόγους ερωτικής αντιζηλίας. Απλά οι άλλες περιπτώσεις είναι λίγες αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Το 1914 με αφορμή το ζήτημα των εξετάσεων διοργανώνονται πολυήμερες φοιτητικές κινητοποιήσεις, με την κατάσταση να φεύγει εκτός ελέγχου όταν φοιτητές ρίχνουν βιτριόλι σε καθηγητή την ώρα που κάνει μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της, πιθανής, απόπειρας δολοφονίας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακάριου το 1964, όταν διαπιστώνεται την τελευταία στιγμή λίγο πριν προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος στη Λευκωσία, ότι ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου – που ανήκει στην αγγλική αεροπορία, βρίσκεται κατεστραμμένος με βιτριόλι. Τέλος, πολιτική χροιά έχει και το πιο πρόσφατο περιστατικό που συμβαίνει το 1982, όταν διοικητική υπάλληλος του Τζάνειου νοσοκομείου στον Πειραιά ρίχνει βιτριόλι σε δημοτικό σύμβουλο του πρώην δημάρχου της πόλης επί χούντας Αριστείδη Σκυλίτση με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν και οι δύο στο Τζάνειο…

image

*Απόπειρα δολοφονία του προέδρου της Κύπρου Μακάριου με βιτριόλι.