Ένα χρόνο μετά την αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ενός πωλητή φρούτων στην Τυνησία, οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, αγγίζοντας την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και πρόσφατα τη Ρωσία. Φέτος, λοιπόν, οι συντάκτες του περιοδικού Time ανέδειξαν ως πρόσωπο της χρονιάς τον ανώνυμο διαδηλωτή.
 

Ads

«Η Ιστορία πολλές φορές προκύπτει εκ των υστέρων και τα γεγονότα αποκτούν αξία μόνο όταν γυρίζουμε πίσω και τα αναζητούμε. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι όταν ένας νεαρός πωλητής φρούτων θα αυτοπυρπολείτο σε μια πόλη της Τυνήσιας που ούτε καν υπήρχε στον χάρτη, θα προκαλούσε κύμα διαμαρτυριών που θα έριχναν δικτάτορες στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ θα “ταρακουνούσαν” καθεστώτα στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.
 
Ή ότι το πνεύμα της διαφωνίας θα έβγαζε στους δρόμους του Μεξικανούς κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, τους Έλληνες στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για πολιτικούς που δεν έδωσαν ποτέ λόγο, τους Αμερικανούς να καταλάβουν δημόσιους χώρους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άνιση κατανομή του εισοδήματος και τους Ρώσους κατά ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος
», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
 
Τονίζει ακόμη ότι οι διαδηλώσεις έχουν επηρεάσει χώρες με πληθυσμό 3 δισεκατομμύρια και η λέξη «διαμαρτυρία» εμφανίστηκε το 2011 σε εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην Ιστορία.
image

Ειδική αναφορά γίνεται και στον διάσημο πλέον Λουκάνικο, που έδωσε το παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα. «Ο σκύλος, που πιστεύεται ότι είναι ένα αδέσποτο με το όνομα Λουκάνικος [Sausage], βρίσκεται στο κέντρο της δράσης εδώ και χρόνια. Εδώ είναι μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές που συγκέντρωσε το Newsnight [εκπομπή του BBC]» αναφέρει το σύντομο κείμενο κάτω από το βίντεο.

image  

Ads

«Ο γιος μου είναι τώρα ένα σύμβολο της Τυνησίας. Έδωσε τη ζωή του για να έχουμε εμείς την ελευθερία». Sayda Al-Manahe, ο γιος της οποίας Hilme σκοτώθηκε στη διάρκεια κινητοποίησης στις 13 Ιανουαρίου. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την ημέρα που ο Μπεν Αλί εγκατέλειψε τη χώρα.
image  

Μαριάννα Ρουμελιώτου, Κατερίνα Πατρικαράκου και Χριστίνα Λαρδίκου, Ελλάδα: Τρεις φίλες άπλωσαν Maalox στα πρόσωπά τους στη διάρκεια κινητοποίησης στην πλατεία Συντάγματος για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.
image  

«Όπως λένε στις ΗΠΑ, η δύναμη των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τα πάντα», Ahmed Harara, οδοντίατρος στο Κάιρο που έχασε την όρασή του όταν χτυπήθηκε από πλαστικές σφαίρες από τις αιγυπριακές δυνάμεις ασφαλείας στην πλατεία Ταχρίρ.
image  

«Περπατώντας με τις χειροπέδες, ήταν η πιο περήφανη στιγμή της ζωής μου», Ray Lewis, πρώην αστυνομικός στη Φιλαδέλφεια, που συνελήφη πρόσφατα ως μέλος του κινήματος «Occupy Wall Street».
image

«Οι τελευταίες 12 ώρες ήταν οδυνηρές και σουρεαλιστικές, αλλά ξέρω ότι τη γλίτωσα πολύ πιο εύκολα από πολλούς άλλους Αιγύπτιους», tweet της Mona Eltahawy, Αμερικανο-αιγύπτιας δημοσιογράφου, που συνελήφθη και χτυπήθηκε από την αστυνομία το Νοέμβριο στο Κάιρο. image

*Για να δείτε ολόκληρες τις φωτογραφίες κλικάρετε πάνω στην εικόνα. Ολόκληρο το άρθρο εδώ