Εικόνες μια «άλλης» Ελλάδας, μιας Ελλάδας που σε πείσμα όσων κτίζουν μια μίζερη εικόνα για αυτήν… συνεχίζει να «μπορεί», παρουσίασε το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». Ο φακός της εκπομπής βρέθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αναδείξει ανθρώπους  με φαντασία, γνώσεις, υπομονή και επιμονή που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ελπίδα αλλά και «11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση»! H εκπομπή σημείωσε υψηλή θεαματικότητα, οι θεατές την υποδέχθηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια ενώ ετοιμάζεται και το δεύτερο μέρος.

Ads

Συναντήσαμε δραστήριους επιχειρηματίες όπως ο Ζαφείρης Τρικαλινός και ο Αντώνης Βεκρής, οι οποίοι ανατρέχοντας στην παράδοση και προσαρμόζοντας την στο σήμερα, ταξίδεψαν τους θησαυρούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους – το αυγοτάραχο από τη λιμνοθάλασσα του Μεσσολογγίου και το αμοργιανό ρακόμελο αντίστοιχα- στα πέρατα του κόσμου. Γνωρίσαμε τον Γιάννη Τσούτσο, έναν τολμηρό αγρότη ο οποίος όταν ως δήμαρχος Δομένικου το 2000 πρότεινε στους συγχωριανούς του να φτιάξουν πούρα θεωρήθηκε τρελός, αλλά με πείσμα κατάφερε να στήσει τον μοναδικό συνεταιρισμό παραγωγής πούρων στην Ελλάδα κι έναν από τους ελάχιστους στην Ευρώπη. Ταξιδέψαμε στην Επίδαυρο για να γνωρίσουμε  τον Σπύρο Οικονόμου που εκτρέφει γαϊδουράκια  και στην Αταλάντη όπου συναντήσαμε τον Γιάννη Σάρρο που καλλιεργεί ιπποφαές, και συζητήσαμε το πώς η καινοτόμος κτηνοτροφία και γεωργία μπορεί να ζωντανέψει την ελληνική ύπαιθρο. Τέλος συναντήσαμε την δρ Χημικό-Μηχανικό  Στέλλα Μπεζεργιάννη και τους συνεργάτες της, που κατάφεραν να μετατρέψουν  το άχρηστο τηγανέλαιο σε ένα πολύτιμο βιοντίζελ 2ης γενιάς αλλά και τον καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη, ο οποίος σε συνεργασία με την επιστημονική του ομάδα κατάφερε να τυπώσει φωτοβολταϊκά σε εύκαμπτες επιφάνειες. Όλοι συμφώνησαν στο εξής: ότι αν ψάξουμε στην παραδοσή μας, αν βγάλουμε νέες ιδέες, αν οργανωθούμε, αν δουλέψουμε σκληρά, αν κάνουμε γαϊδουρινή υπομονή κι αν ο καθένας μας ακολουθήσει την «τρέλα» του, τότε θα αρχίσουμε να ακούμε όλο και περισσότερα καλά νέα, θα μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και το σημαντικότερο θα καταφέρουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα!

Ενθουσιώδη ήταν τα σχόλια των τηλεθεατών -που ακολούθησαν την προβολή της εκπομπής- οι οποίοι φαίνεται πώς μέσα στον βομβαρδισμό των κακών ειδήσεων που δεχόμαστε  καθημερινά, έχουν ανάγκη να ακούσουν και κάποια καλά νέα.

«Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να παρουσιάσετε την «άλλη Ελλάδα» η οποία υπάρχει αλλά δυστυχώς κανείς δεν προβάλει και δεν της δίνει σημασία!», σχολιάζει στην ιστοσελίδα της εκπομπής ο ο Βασίλης Θρ.

Ads

«Δεν εξεπλάγην από ότι είδα .Εξεπλάγην που κάποιος ασχολήθηκε με την αληθινή Ελλάδα και όχι με την Ελλάδα που σκιαγραφείται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και τα τοκ σόου με ανθρώπους που δεν διαθέτουν τίποτε περισσότερο από δημόσιες σχέσεις», σημειώνει ο Γιάννης Χ.

«Πόση ευχαρίστηση μας δίνει κάποιες φορές η τηλεόραση, όταν αλλάζει το βιολί της καταρράκωσης των συνειδήσεων, με το φωτισμό τους…! Και πριν την οικονομική κρίση, απορούσα, γιατί πρέπει οι ειδήσεις να έχουν μόνο τα δυσάρεστα, τα ανατριχιαστικά, τα εκφοβιστικά, τα δυσνόητα για τις ζωές των μέσων τηλεθεατών. Ευχαριστώ πολύ για το μισογεμάτο ποτήρι που μας προσφέρατε απόψε!», γράφει η Ολυμπία Αρχ.

«Θερμά συγχαρητήρια για την εκπομπή σας. Τέτοιες ειδήσεις μας αναπτερώνουν το ηθικό», λέει η Λαμπρινή Μ.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αποφασίσατε να επιλέξετε και να προβάλλετε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις γιατί αν μη τι άλλο έτσι παίρνει κουράγιο τουλάχιστον το μερίδιο των Ελλήνων που παραμένει να είναι υγιώς σκεπτόμενο και αρκούντως ανήσυχο», γράφει ο Ηλίας Π.

«Συνεχίστε την υπέροχη εκπομπή σας με θέματα που δίνουν το στίγμα του δημιουργικού Έλληνα που δεν φοβάται “Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες και θυμωμένο Ποσειδώνα”. O δρόμος προς την Ιθάκη αν και στρωμένος με τριβόλους,είναι υπέροχος», τονίζει ο Ματθαίος Π.

Ενθαρρυντικά ήταν και τα σχόλια των φίλων που ακολουθούν τη σελίδα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» στο facebook.

«Επιτέλους μια εκπομπή που δίνει ελπίδα με επιχειρήματα! Όπως επίσης και την πραγματική θέση των Ελλήνων και των μεγαλοφυών ιδεών τους! Λύσεις υπάρχουν πολλές και δεν χρειάζονται ούτε επιδοτήσεις αλλά ούτε και τα “φυσικά αέρια” της Κρήτης για να ορθοποδήσουμε και να σηκώσουμε ανάστημα. Τα συγχαρητήρια μου!», σχολιάζει ο Mike V.

«Συγχαρητήρια γιά την εκπομπή. Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να δούμε παραδείγματα επιχειρηματιών που τολμούν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους , να παλέψουν γιά αυτά μέσα σε δύσκολες συνθήκες και να τα καταφέρουν. Μακαρι να βλέπουμε όλο και πιό συχνά την έντιμη και αποτελεσματική ελληνική eπιχειρηματικότητα!», γράφει η Gelina K.

Δεκάδες είναι ήδη  τα τηλεφωνήματα αλλά και τα emails ανθρώπων και οργανισμών που θέλησαν να μας γνωρίσουν τις καινοτόμες δραστηριότητες τους. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα συνεχίζει να αναζητά περισσότερα καλά νέα! Καλούμε επιστημονικές ομάδες, φορείς, επιχειρήσεις αλλά και μικρούς ήρωες της καθημερινότητας με καινοτόμες ιδέες και δράσεις να επικοινωνήσουν μαζί μας στο [email protected].

Το ταξίδι του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» στην «Ελλάδα που μπορεί» θα συνεχιστεί με νέες ιστορίες επιτυχίας. Επιχειρηματίες, συνεταιρισμοί, επιστήμονες, σχολεία, εκπαιδευτικοί οργανισμοί που διακρίνονται, αλλά και ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, που είναι … Έλληνας! Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012, στις 22:00, από τη ΝΕΤ. 

Μετά από αίτημα πολλών τηλεθεατών, το πρώτο ντοκιμαντέρ της σειράς «Η Ελλάδα μπορεί», «11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση» θα μεταδοθεί ξανά την ερχόμενη Τετάρτη 4 Ιανουαρίου(10μμ). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε   στην web-tv του tvxs  ή στην ιστοσελίδα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

Περισσότερες πληροφορίες και σχόλια στο www.rwf.gr.