Επιδημική ήταν η εξάπλωση του γνωστού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πρίνστον, αλλά οι χρήστες του σταδιακά αποκτούν ανοσία με αποτέλεσμα να χάσει το 80% αυτών μέχρι το 2017. Η πρόβλεψη έγινε μέσω της σύγκρισης γραφημάτων σχετικά με επιδημίες με τις αντίστοιχες της εξάπλωσης κοινωνικών δικτύων. Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι, όπως στην περίπτωση ασθενειών σαν τη βουβωνική πανώλη, το Facebook κάποια στιγμή θα εκλείψει.

Ads

Σύμφωνα με τα Google Trends, ενός συστήματος που παρουσιάζει σε γράφημα τους πλέον περιζήτητους όρους που πληκτρολογούνται στην μηχανή αναζήτησής του, η κορρύφωση για το Facebook ήταν τον Δεκέμβριο του 2012, και έκτοτε άρχισε η παρακμή. 

«Οι ιδέες, σαν τις ασθένειες, εξαπλώνονται μολυσματικά μεταξύ ανθρώπων πριν εκλείψουν, και έχουν περιγραφεί με επιτυχία βάσει επιδημιολογικών μοντέλων», υποστηρίζουν οι δύο ερευνητές, Τζον Καναρέλα και Τζόσουα Σπέχλερ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ιδέες εξαπλώνονται μέσω επικοινωνιακής επαφής μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Τελικά, αυτοί που έχουν προβάλει την ιδέα χάνουν το ενδιαφέρον τους και παύουν να το κάνουν, κάτι που επιδημιολογικά μεταφράζεται ως «ανοσία».

Ads

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο SIR (susceptible, infected, recovered), το οποίο δημιουργεί εξισώσεις για την καταγραφή της εξάπλωσης και της υποχώρησης επιδημιών. Οι εξισώσεις δοκιμάστηκαν στο Myspace: το κοινωνικό δίκτυο που ιδρύθηκε το 2003 και έφτασε στην κορυφή του το 2007, με 300 εκατ. καταγεγραμμένους χρήστες, ωστόσο ακολούθησε συνεχής «παρακμή», με αποτέλεσμα να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «κύκλου ζωής και θανάτου» ενός κοινωνικού δικτύου.

Σημειώνεται ότι το Facebook ανέφερε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Guardian όμως, ο Ντέιβιντ Έμπερσμαν, ανώτατο οικονομικό στέλεχος της εταιρείας, παραδέχτηκε ότι κατά τους τελευταίους τρεις μήνες έχει όντως σημειωθεί μείωση στους ημερήσιους χρήστες, ειδικά μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών.