Νέες κατηγορίες για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, της οποίας ο ηθικός αυτουργός και το κίνητρο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, απήγγειλε σήμερα – ανήμερα της επετείου της δολοφονίας (7 Οκτωβρίου 2006) – η επιτροπή έρευνας της ρωσικής εισαγγελίας.

Ads

Για τη δολοφονία αυτή έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον Λομ-Αλι Γκαϊτουκάγεφ από την Τσετσενία και σ΄έναν πρώην αστυνομικό, τον Σεργκέι Χατζικουρμπανόφ.

Ο Γκαϊτουκάγεφ «έλαβε τον Ιούλιο του 2006, με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό, την εντολή να σκοτώσει τη δημοσιογράφο» της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Νόβαγια Γκαζέτα.

Για το σκοπό αυτό, στρατολόγησε έναν αντισυνταγματάρχη της αστυνομίας της Μόσχας, τον Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ (που συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου), τον πρώην αστυνομικό Σεργκέι Χατζικουρμπανόφ και τους τσετσένους αδελφούς Ρουστάμ, Τζαμπραΐλ και Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ.

Ads

Ο Μαχμούντοφ είναι, σύμφωνα με τους ανακριτές, αυτός που πυροβόλησε την Πολιτκόφσκαγια, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για συνέργεια. Ο Χατζικουρμπανόφ και οι αδελφοί του Μαχμούντοφ, είχαν όλοι απαλλαγεί των κατηγοριών σε αυτή την υπόθεση ύστερα από μια πρώτη δίκη το 2009.

Ωστόσο το Μάιο του 2010, το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας έστειλε την υπόθεση στην εισαγγελία και η έρευνα άνοιξε εκ νέου, πάλι με τους ίδιους υπόπτους. Ο Μαχμούντοφ, ο οποίος διέφευγε την περίοδο της δίκης, είχε δικαστεί ερήμην. Συνελήφθη το Μάιο.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στα κίνητρα και στον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας αυτής, αλλά παραδέχονται ότι η Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε λόγω «της επαγγελματικής της δράσης».

Η Πολιτκόφσκαγια, μητέρα δύο παιδιών, είχε γίνει γνωστή για τα άρθρα της με τα οποία αποκάλυπτε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία, ενώ επέκρινε δριμύτατα τις καταχρήσεις του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρώην προέδρου (2000-2008) και νυν πρωθυπουργού της Ρωσίας.