Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καταδικάζει το ομοφοβικό παραλήρημα του Δήμου Βερύκιου κατά του συγγραφέα Αύγουστου Κοκτώ, τον οποίο χαρακτήρισε «κυρά Αυγουστίνα», ενώ μαζί με τον Δημήτρη Σταυρόπουλου έκαναν λόγω για «δικτατορία των γκέι». Σημειώνεται πως ο Βερύκιος ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια «δήλωση μετάνοιας», ζητώντας συγγνώμη και υποστηρίζοντας πως «δεν είχα την πρόθεση να χλευάσω ή να ταπεινώσω κανέναν, ούτε φυσικά τον Αύγουστο Κορτώ». «Άνθρωποι είμαστε σφάλματα κάνουμε, το θέμα είναι να έχουμε τη δύναμη να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε», καταλήγει στη δήλωσή του.

 
Αφορμή για την επίθεση κατά του Αύγουστου Κοκτώ αποτέλεσε ανάρτηση στο Facebook του δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του στο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, στην οποία ανέφερε πως δεν σκοπεύει να πολιτευτεί, τονίζοντας πως παραμένει «αφοσιωμένος στον άντρα του και τα βιβλία του».
 
Στο παραλήρημα του Δήμου Βερύκιου απάντησε και ο Αύγουστος Κοκτώ. «Χτες, ανάμεσα στην τόση καλοσύνη που μου δείξατε, υπήρξαν και κάμποσες φωνές οργής κι ασχημοσύνης που έφριξαν με την αναφορά ενός άντρα στον ‘άντρα’ του, και με στόλισαν ποικιλοτρόπως με δείγματα του πολιτισμού τους. Ωστόσο, διόλου δεν με πτόησαν. Όποιος πολεμάει κι εχθρεύεται την αγάπη, και δη την αγάπη του αλλουνού, έχει χάσει προ πολλού το παιχνίδι της ζωής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook και πρόσθεσε:
 
«Ιδέα για χοντρό γέλιο. Τραβάμε ένα κάρο αγωγές στον Alpha για το ντελίριο του Βερύκιου, και με τα φράγκα που θα μας επιδικάσουν κάνουμε το πιο γαμάτο Gay Pride ever».
 

 
Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καταδίκασε με «απόλυτο τρόπο το ομοφοβικό παραλήρημα» και σημειώνει πως «σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος πρέπει να αποφεύγει τη χυδαιογραφία, τη χυδαιολογία και τη γλωσσική βαρβαρότητα, τηρώντας, ακόμη και στη σάτιρα, τους κανόνες της επαγγελματικής ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης, όπως  επίσης πρέπει να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης».
 
«Οι σχολιασμοί αυτής της μορφής είναι απαράδεκτοι και προσβάλουν, τον ίδιο τον συγγραφέα, την κοινότητα στην οποία ανήκει αλλά και το δημοσιογραφικό χώρο. Ο λόγος μίσους, αν υπήρχε σοβαρή νομοθεσία στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα διώκονταν ποινικά. Κανείς δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τη δημόσια επιρροή που του δίνει η θέση του διαχέοντας το ρατσισμό, το μίσος και την ομοφοβία. Η ενημέρωση δεν μπορεί είναι μέσο προπαγάνδας και προσβολής της τιμής και της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας», καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.

Η «δήλωση μετάνοιας» του Δήμου Βερύκιου
 
«Δηλώνω υπευθύνως και βάσει των συνεπειών του Νόμου ότι ΔΕΝ είμαι ομοφοβικός και ούτε συμμερίζομαι τις απόψεις και τις στάσεις των ομοφοβικών. Δηλώνω υπευθύνως ότι δεν διάκειμαι εναντίον των ομοφυλόφιλων και των οργανώσεων τους. Απεναντίας, μια ζωή στήριζα και εξακολουθώ – μέχρι παρεξηγήσεως – να στηρίζω τα δικαιώματα τους.
 
Δηλώνω υπευθύνως ότι το ραδιοφωνικό σχόλιο μου για τον Αύγουστο Κορτώ, που τον γνωρίζω μόνο από το συγγραφικό του έργο, δεν είχε καμία πρόθεση να τον μειώσει ως άτομο ή ως gay. Έγινε μόνο και μόνο με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην πολιτική και μόνο ως μέρος της Πολιτικής Πρόζας που κάνουμε κάθε πρωί τα 15 τελευταία χρόνια στο ραδιόφωνο μπορεί να εκληφθεί . Μία πρόζα, που μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε παρεξηγήσει…
 
Ειλικρινά λυπάμαι για τούτη την παρεξήγηση. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τον κάθε επώνυμο ή ανώνυμο, φανερό ή κρυφό ομοφυλόφιλο. Δεν είχα την πρόθεση να χλευάσω ή να ταπεινώσω κανέναν, ούτε φυσικά τον Αύγουστο Κορτώ. Πριν με βάλετε στο «δίχτυ με τη γάτα» και με ρίξετε στο… ποτάμι σας ζητώ να με συγχωρήσετε για τη φραστική ραδιοφωνική ακρότητα. Άλλωστε «Άνθρωποι είμαστε σφάλματα κάνουμε». Το θέμα είναι να έχουμε τη δύναμη να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε.
 
Με Ειλικρινή Μεταμέλεια,
Δήμος Βερύκιος»

Ads