Το γεγονός ότι ​ένας​ 78χρονος πυροβόλησε ​ένα ​16χρονο πρόσφυγα έξω από το hotspot της Mόριας στη Λέσβο​,​ είναι μέρος μόνο της είδησης καθώς τόσο η ατμόσφαιρα που προηγήθηκε όσο και αυτή που ακολούθησε της δολοφονικής απόπειρας, μαρτυρούν μια νοσηρή κατάσταση στη διαχείριση του προσφυγικού και ​σ​τη χώρα γενικότερα. 

Ads

Ο 78χρονος αγρότης πυροβόλησε με καραμπίνα τον 16χρονο, που είχε εγκαταλείψει τον καταυλισμό λόγω φόβου, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Λίγες ώρες μετά ο Πρόεδρος του χωριού καλούσε σε συμπαράσταση στο δράστη στα δικαστήρια, που πήρε προθεσμία για να απολογηθεί! Παρά την απόπειρά του να ανασκευάσει​​ το σοκ αυτής της ​συμπεριφοράς  είναι μεγάλο. Όμως δεν απέχει πολύ από τις προειδοποιήσεις, εμμέσως προτροπές, διαφόρων παραγόντων της περιοχής για βίαιες αντιδράσεις απέναντι στους πρόσφυγες.

Μάλιστα, ότι ο 78χρονος έχει παρελθόν δύο στυγερών φόνων προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο αποτροπιασμό για την “αλληλεγγύη” σε αυτόν που ενέδωσε σε ένα εκρητικό κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται  και νομιμοποιεί τη βία, ακόμη και την αφαίρεση μιας ζωής, στη βάση μιας γκαγκστερικής αντίληψης “δικαίου”.

Άλλωστε όλη η χώρα βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο εθνικιστικό παραλήρημα που απελευθερώνεται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες επενδύουν στην πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό. Αποδεικνύεται με το περιστατικό ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες ή θεματικές αντιδράσεις αλλά για γενικευμένη ανάδειξη της ακροδεξιάς ατζέντας σε διάφορες εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. 

Ads