Στις 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο ευρεία σύσκεψη παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα.

Ads

Σε αυτή τη συζήτηση, όπως δημοσιεύτηκε και στο τοπικό emprosnet, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κατζανός, απείλησε να βγει με όπλο και να δολοφονήσει όποιον τολμήσει να μεταφέρει τον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν σκοπεύω να ξαναέρθω στις εκλογές, να θέσω τον εαυτό μου, με τίποτα με αυτά που έζησα, έτσι; Δεν το συζητάω. Τελεία. Σε έναν χρόνο τελειώνω. Εάν όμως, πριν, προταθεί να πάει σε άλλο μέρος το καμπ, τυγχάνει να είμαι αντιδήμαρχος Ευεργέτουλα, Αγιάσου, Πολιχνίτου και όλης της βορειοδυτικής Λέσβου, γεωγραφικός (σ.σ. αντιδήμαρχος) θα βγω με όπλο, θα βγω με όπλο και όποιος τολμήσει, θα τον δολοφονήσω. Το λέω. Αυτά που ζήσαμε υπουργέ, δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, ούτε ψύλλος στον κόρφο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατζανός, πρόεδρος των ιδιωτικών ελαιοτριβείων στη Λέσβο και πολιτευτής των ΑΝΕΛ.

(Στο βίντεο το επίμαχο σημείο περί όπλου ακούγεται περίπου στο 14ο δευτερόλεπτο)

Τέσσερις μέρες μετά ένας 78χρονος αγρότης από τη Μόρια πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα έναν 16χρονο πρόσφυγα σε κτήμα έξω από το χοτ σποτ που βρίσκεται στην περιοχή.

Ads

Ο δράστης είχε παρελθόν στη χρήση βίας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες πριν από 43 χρόνια είχε σκοτώσει για ασήμαντη αφορμή έναν φίλο του με κυνηγετικό όπλο και αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 8 ετών, τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή του δολοφόνησε τη γυναίκα του με μαχαίρι μπροστά στο ανήλικο παιδί τους.