H ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εναντίον των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και εναντίον της προσφυγής στη Χάγη αντιμετωπίστηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ με μικρότερο ενδιαφέρον από όσο δείχνουν για τη δραστηριότητα οποιασδήποτε ομάδας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ads

Είναι πολύ ενδεικτικό ότι τα δελτία ειδήσεων «έπαιζαν» την «νέα πρόκληση Τσαβούσογλου» την ώρα που ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έβαζε βέτο σε κάθε συζήτηση με τους «επεκτατιστές».

Η σιωπή των ΜΜΕ διευκόλυνε το Μέγαρο Μαξίμου να προσπεράσει την «ανταρσία» του Αντ. Σαμαρά ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την απόφαση του πρωθυπουργού για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Πρόκειται για δημοσιογραφική ανικανότητα κατανόησης της πολιτικής πραγματικότητας ή για συνειδητή συσκότιση;

Ads

Το πιθανότερο είναι το δεύτερο, παρόλο που και το πρώτο, στο βαθμό που μπορεί να ισχύει, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός (2012-2014)  δεν διέκοψε τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Μπορούσε και δεν το έκανε. Σε συνεργασία με τον Ευ. Βενιζέλο διαμόρφωσε ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο, αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για το εύρος των χωρικών υδάτων, αλλά δεν πήρε τη μεγάλη απόφαση να κηρύξει το τέλος κάθε διαδικασίας που θα μπορούσε να καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τώρα, όμως, το ζητάει από τον Κυρ. Μητσοτάκη έχοντας, προφανώς, επίγνωση της δύσκολης θέσης στην οποία τον φέρνει.

Είτε πρόκειται για ένα πολιτικό διάβημα που θα έχει μέλλον είτε για de facto δέσμευση της εξωτερικής πολιτικής, το βέβαιο είναι ότι παρακολουθούμε μία σημαντική πολιτική εξέλιξη που επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Η υποβάθμιση και αποδραματοποίησή της δίνει ανάσα στον πρωθυπουργό που πιέζεται και ένα ακόμη χτύπημα στο βαριά τραυματισμένο κύρος της στρατευμένης δημοσιογραφίας που αναστατώνεται με κάθε ανακοίνωση της Ρ.Ε.Ν.Ε της οποίας τα αρχικά ελάχιστοι ξέρουν τι σημαίνουν.