Η υπόθεση των 50 κρουσμάτων του κοροναϊού σε εργοστάσιο της Χαλκιδικής είναι πολλά περισσότερα από μια ανησυχητική είδηση για την εξάπλωση του ιού, είναι μια προφανής περίπτωση συγκάλυψης και μένει να απαντηθεί αν ο ΕΟΔΥ απλώς “κοιμήθηκε” ή αν έχει συμμετοχή στο φιάσκο. 

Ads

Τα 50 κρούσματα, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ το Σάββατο και η επίσημη εκδοχή ήταν ότι δεν έφτασε στο σωστό αριθμό φαξ του οργανισμού η σχετική ενημέρωση. Επισήμως, το περιβόητο “ψηφιακό επιτελικό κράτος” είχε καταργήσει το φαξ, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι στον χειρισμό μιας θανατηφόρας πανδημίας από τον αρμόδιο οργανισμό, ένα … φαξ παίζει κρίσιμο ρόλο για την καταγραφή των κρουσμάτων ! 

Στην ουσία της υπόθεσης, είναι γεγονός ότι τα τοπικά ΜΜΕ της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης έχουν καταγράψει εδώ και τουλάχιστον 4 μέρες τα πρώτα κρούσματα στο εργοστάσιο στην Ορμύλια Χαλκιδικής και μάλιστα, όπως σημειώνεται, οι πρώτες αναφορές ήταν για 17 κρούσματα με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να δεχθούν σφοδρές επιθέσεις από τοπικούς παράγοντες  ότι διαδίδουν  fake news και παραπληροφορούν το κοινό. Τελικά οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το πρόβλημα δικαιώθηκαν απόλυτα, ενώ σε κάποια ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν ήδη την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το βασανιστικό ερώτημα όμως είναι γιατί ενώ υπάρχει εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού σε ένα έργοστάσιο και δεκάδες κρούσματα καταγράφονται όλη την εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό, δεν έχει προβεί σε κανένα μέτρο για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης και η βιομηχανία υποστηρίζει ότι με δική της πρωτοβουλία έχει διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση ενός εργοστασίου στην Καβάλα αλλά και δύο μόλις κρουσμάτων σε παιδική κατασκήνωση της Χαλκιδικής, οι ενέργειες του ΕΟΔΥ υπήρξαν άμεσες όπως και η ενημέρωση. Είναι δυνατόν η εταιρία να αποφασίζει για τη δημόσια υγεία; Και τι κάνουν Δήμος και Περιφέρεια επί τόσες μέρες, δεν έχουν μάθει τι συμβαίνει;   

Ads

Οι εκδοχές είναι προφανείς: Είτε ο ΕΟΔΥ αγνοούσε τα κρούσματα -κακώς- και η ιδιωτική επιχείρηση έκανε τους δικούς της χειρισμούς κατά το δοκούν και απέκρυψε την υπόθεση, μέχρι να φτάσει στο απροχώρητο, είτε ο ΕΟΔΥ γνώριζε την κατάσταση αλλά συνέργησε σε αυτόν τον περίεργο χειρισμό. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται απαντήσεις. 

Είναι το πολλοστό επεισόδιο που δείχνει την ελαφρότητα και τους τραγικούς χειρισμούς που έχουν οδηγήσει στη νέα επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας. Απο τις παλινωδίες με την Εκκλησία και τα μέσα μεταφοράς, μέχρι τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις για τα σύνορα και τον τουρισμό και από τη χαλαρότητα και τις επικοινωνιακές φιέστες μέχρι τις θεωρίες της ατομικής ευθύνης, όλα δείχνουν ως αποκλειστικό υπεύθυνο την κυβέρνηση. 

Που κατάφερε ταυτόχρονα να πλήξει την οικονομία και τον τουρισμό αλλά και τη δημόσια υγεία να διακινδυνεύει.