Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ως δημοσιογράφος στον ΣΚΑΪ, είχε μιλήσει για την “ταλαιπωρία” που θεωρούσε ότι υφίστανται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που “τους σέρνουν σε δίκη” ως “ομήρους” και αναρωτιόταν  γιατί είναι κακό να μοιράζεται σε μαθητές υλικό του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ads

Στο ραδιόφωνο “Θέμα” είχε ξεκινήσει εκπομπή του με τον ναζιστικό ύμνο των SS για να παίξει λίγο μετά tape με τη φωνή του Ιωσήφ Στάλιν παρουσιάζοντας την ηχητική εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων, όπως την έχει στο κεφάλι του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έβαλε στις εκλογικές λίστες της ΝΔ γνωρίζοντας ακριβώς ποιος είναι και τι εκπροσωπεί. Γι αυτό, άλλωστε, και δυσκολεύτηκε. Το Φεβρουάριο του 2019 η τότε εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πληροφορίες ότι θα είναι υποψήφιος και λίγους μήνες μετά το όνομά του ήταν γραμμένο στο ψηφοδέλτιο της Α Αθήνας.

Το πολιτικό ρεπορτάζ των ημερών εκείνων  έλεγε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τον επέλεξε για να ανακόψει τις διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά της. Και σωστά. Ηταν το κατάλληλο πρόσωπο.

Ads

“Χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους στη Βουλή” είχε πει τότε ο μετριοπαθής πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ Παναγιώτης Πικραμμένος θαυμάζοντας ότι “έχει αστείρευτες γνώσεις και δίνει μάχη για τις απόψεις του μέχρι τέλους”.

Είχε δίκιο ο Π. Πικραμμένος – ως προς το δεύτερο, τουλάχιστον, Μέχρι τέλους προωθεί τον συμψηφισμό της ακροδεξιάς με την άκρα αριστερά εκφράζοντας την αδημονία του για διώξεις “στους κόκκινους φασίστες” μετά την καταδίκη των “μαύρων φασιστών”.

Η παρέμβασή του έγινε με φόντο τη βίαιη διάλυση της μαθητικής συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Παιδείας και το κυνήγι μαθητών με χημικά και κρότου λάμψης. Ετσι, η θεωρία και η πράξη συνδέθηκαν συνειρμικά: Καταστολή και αυταρχισμός απέναντι στους εχθρούς της κυβέρνησης που τσουβαλιάζονται ως ακραία στοιχεία.

Η Χρυσή Αυγή είναι έξω από τη Βουλή και καταδικασμένη από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση. Ξεμπερδέψαμε; Οχι ακριβώς. Οι μεταμορφώσεις της Χρυσής Αυγής είναι ο μεγάλος κίνδυνος μπροστά.

Ψηφοφόροι του Κ. Μπογδάνου υπάρχουν πολλοί εκεί έξω.  Σύμφωνα με ηλεκτρονική έρευνα πανελλαδικής κάλυψης που διενήργησε η Prorata μεταξύ στις 7 και Οκτωβρίου για την “Εφημερίδα των Συντακτών”, το 21% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι αν η Χρυσή Αυγή επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα, μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως, να ήταν ένα «χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα». Η πλειοψηφία όσων διατηρούν τη συγκεκριμένη άποψη, υπέρ δηλαδή μιας “σοβαρής Χρυσής Αυγής” (Μπ. Παπαδημητρίου ΣΚΑΪ-ΝΔ), τοποθετείται πολιτικά στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.

Ενας στους πέντε, λοιπόν. Δεν είναι ποσοστό που μπορεί να αγνοήσει κανείς. Και σίγουρα το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν οι Μπογδάνοι που ξεθάρρεψαν με το που έφυγαν από τη μέση οι ανταγωνιστές τους Δεξιά της Δεξιάς.