Ερωτηματικά και πολιτικές παρεμβάσεις έχει προκαλέσει η ανεξήγητη απόφαση της Facebook να αναθέσει τoν έλεγχο της αξιοπιστίας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο στη σελίδα Ellinika Hoaxes, μια ολιγομελή ομάδα ατόμων, επί της ουσίας σε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία.

Ads

Ο διαδικτυακός όμιλος έχει αποφασίσει να λάβει μέτρα για τη διακίνηση των fake news και σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσει συνεργασίες σε κάθε χώρα με αξιόπιστες εταιρείες και δημοσιογραφικούς ομίλους. Τα ερωτήματα σχετικά με τη συνεργασία του στην Ελλάδα είναι αρκετά, καθώς το ρόλο του “θεματοφύλακα” θα παίζει μια εταιρία χωρίς καμία επιστημονική διάρθρωση και αξιοπιστία. Πρόκειται περισσότερο για μια αξιόλογη μεν αλλά ερασιτεχνική προσπάθεια, χωρίς κάποιους προφανείς πόρους και τρόπους λειτουργίας.

Επόμενο ήταν να εκφραστούν απορίες για το γεγονός ότι ένας παγκόσμιος κολοσσός αυτού του μεγέθους συμβάλλεται με μια τέτοια εταιρία μηδενικών επενδύσεων, ενώ σε όλες τις χώρες συνεργάζεται με πολύ μεγάλους ομίλους όπως το AFP και Associated Press. Όπως ήταν λογικό τα ερωτήματα αυτά εκφράστηκαν και από τους αρμόδιους Υπουργούς, που σημειώνουν ότι ο ίδιος ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζούκεμπεργκ είχε ζητήσει τη βοήθεια των εθνικών αρχών. Προβληματίζει επίσης ότι η εταιρία, που έχει σχέση με την Athens Voice, φέρεται να μην έχει συμμορφωθεί με τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στο Μητρώο On line media και στη συνέχεια αποφάσισαν να μετατραπεί σε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. 

Η λήψη μέτρων για το φαινόμενο των fake news και τη διακίνησή τους από τη πλατφόρμα του Facebook προφανώς έχει καθυστερήσει και έχει προκαλέσει σοβαρές και δυσάρεστες πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη. Όμως καθώς η διαδικασία ελέγχου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, η αξιοπιστία όσων αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη παίζει σημαντικό ρόλο για την ποιότητα της δημοκρατίας. Ο κίνδυνος μιας προβληματικής ή – ακόμη χειρότερα- μεροληπτικής διαδικασίας, ερήμην των ρυθμιστικών αρχών, συνιστά ένα μάλλον οργουελικό σενάριο.

Ads

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι υπάρχει σκοπιμότητα ή κακές προθέσεις αλλά σίγουρα η ανακοίνωση της Facebook για τη συνεργασία της με τα ellhnikahoaxes έχει προκαλέσει σε αρκετούς από μειδιάματα μέχρι σοβαρό προβληματισμό για το μέλλον της ενημέρωσης, του διαδικτύου και της πολιτικής.