Από ένα παγκόσμιο σκάνδαλο μεγατόνων που διερευνά τις πρακτικές και τον τρόπο που η Novartis χρηματοδοτούσε γιατρούς και πολιτικούς, για την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει μόνο μια «σκευωρία». Και αυτή ξεθωριασμένη ως κατηγορία σε μια προανακριτική που στήθηκε, με διαρροές κατά την ψηφοφορία, για να μην διαταραχθούν εσωτερικές ισορροπίες στη ΝΔ και μια δικογραφία που δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για το επίδικο, υπηρετώντας απλώς την ανάγκη να συσκοτιστούν οι τεράστιες ευθύνες.

Ads

Η Ελβετική Τηλεόραση – προφανώς μέρος και αυτή της ίδιας «σκευωρίας» μαζί με το FBI που αποκάλυψε το σκάνδαλο και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων –  πραγματοποίησε μια ενδελεχή έρευνα για το θέμα, που «θάφτηκε» από τα συστημικά ελληνικά ΜΜΕ, αλλά είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Έφερε στην επιφάνεια καινούργια στοιχεία για τον τρόπο χειραγώγησης των τιμών και της προώθησης των σκευασμάτων της φαρμακευτικής στην Ελλάδα, αποκαλυπτικές καταθέσεις των προστατευόμενων από την αμερικανική δικαιοσύνη μαρτύρων που αναλύουν τη διαδρομή του χρήματος και τις δωροδοκίες. Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο με τον Φρουζή να ενημερώνει ένα αμφιθέατρο με στελέχη της εταιρείας ότι τα πολιτικά πρόσωπα που παίρνουν τις αποφάσεις ενημερώνουν τη novartis πριν τις πάρουν και ότι έτσι μπορούν «να τους επηρεάζουν εκ των προτέρων».

Δεν πρέπει να υπάρχει πιο χτυπητή παραδοχή δωροδοκίας από αυτή του Φρουζή, ούτε  προηγούμενου πολιτικού όπως ο Ά. Γεωργιάδης ο οποίος να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της ελβετικής τηλεόρασης ως εξής: «Εταιρείες σαν τη Novartis, μπορεί να χρηματίζουν πολιτικούς ή γιατρούς ή δεν ξέρω ποιον άλλον, όμως σώζουν και ζωές». Προφανώς δεν υπάρχει άλλη χώρα του κόσμου που ο συγκεκριμένος πολιτικός, εμπλεκόμενος ο ίδιος σε τόσο σοβαρό σκάνδαλο που έχει ήδη στείλει έναν προκάτοχό του στο εδώλιο, να παραδέχεται με τρομακτική κυνικότητα τη διαφθορά που, μοιραία, τον συμπεριλαμβάνει. Όμως με βάση το αφήγημά του οι εμπλεκόμενοι εκτός από διεφθαρμένοι είναι και «πονόψυχοι»! 

Η συστηματική και οργανωμένη απόπειρα συσκότισης με την ισχυρή μιντιακή υποστήριξη, τον οικονομικό στραγγαλισμό και εκφοβισμό εμπλεκομένων και μαρτύρων κατεδαφίζεται από τον ίδιο τον ελεγχόμενο που παραδέχεται τους χρηματισμούς (όπως είχε κάνει πριν από λίγο καιρό και η Ντόρα Μπακογιάννη) ενώ το κόμμα του με πρώτο τον ίδιο ισχυρίζονται, μέχρι σήμερα ότι όλα αυτά είναι μια «μεγάλη σκευωρία». Το ίδιο εξάλλου είχαν ισχυριστεί οι εμπλεκόμενοι και σε άλλα σκάνδαλα, όπως της Siemens και των εξοπλιστικών. Το ερώτημα είναι αν ο Πρωθυπουργός συμφωνεί ότι η Novartis δωροδοκούσε πολιτικούς (ή έστω όπως είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν είναι όλοι «εξ ορισμού αθώοι») και αν «ναι», γιατί παραπέμπει για «σκευωρία» την κυβέρνηση που το αποκάλυψε; 

Ads