Το tvxs.gr σε αναλυτικό του ρεπορτάζ παρουσίασε την Πέμπτη συγκριτικά στοιχεία για τις αντιφάσεις των επιστημονικών δεδομένων που παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης για την πανδημία και, κυρίως το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις σε διαγνωστικά τεστ αναλογικά με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη. Τον σχετικό πίνακα, μάλιστα, κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Ads

Καθώς η αμφισβήτηση του κοινού, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, για την επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών που επιλέγεται εντείνεται, εξαιτίας των παλινωδιών που καταγράφονται, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διακινούν στα κοινωνικά δίκτυα ένα πίνακα – από την ίδια πηγή-  που δείχνει πρωτιά της Ελλάδας σε σχέση με τα τεστ. Πλην όμως η πρωτιά αυτή αφορά στον αριθμό των τεστ ανά επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή ουσιαστικά επιβεβαιώνει ακριβώς ότι η Ελλάδα κάνει τα λιγότερα δυνατά τεστ σε σχέση με τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Το Tvxs.gr έχει αναδείξει με ρεπορτάζ τη λανθασμένη πρακτική των παραπλανητικών συγκρίσεων για τα κρούσματα ανά χώρα, καθώς, όπως έχει επισημανθεί από πλήθος επιστημόνων, το μέγεθος των κρουσμάτων, με δεδομένο πως σχεδόν ολες οι χώρες της Ευρώπης έλαβαν την ίδια περίοδο τα μέτρα περιορισμού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό πως στη «γεωγραφία» της πανδημίας η Ευρώπη έχει κοπεί στα δύο (βλ. κεντρική φωτογραφία), με μια απόλυτη γραμμή μεταξύ ανατολής και δύσης, και ο λόγος είναι πως οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν πολύ υψηλότερη συνδεσιμότητα. 

image

Ads

image

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την αυξανόμενη κριτική που γίνεται για διάφορα ζητήματα όπως τα περιορισμένα τεστ που δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη φάση, οι παλινωδίες για τη χρήση της μάσκας, το άνοιγμα των σχολείων που προκάλεσε προβληματισμό, και οι αντιδράσεις επιλογές για τους χώρους όπου παύουν οι απαγορεύσεις. «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα» είπε εκνευρισμένος.
Όμως ειδικά για το θέμα των τεστ, γνωρίζει ότι οι επιλογές της αρμόδιας επιτροπής έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα και μάλιστα ήρθαν σε αντίθεση με την πλέον βασική οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για πολλά τεστ.

Στην πραγματικότητα εκφράστηκε για πρώτη φορά πιο ανοιχτά, η προσέγγιση που επιδεικνύει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση πως “Η επιστήμη είμαστε εμείς”. Οποιαδήποτε άλλη άποψη ή θέση χαρακτηρίζεται ως «ψευδοεπιστημονική». Η ΝΔ αρέσκεται στις συγκρίσεις με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης για να εμφανιστεί «πρωταθλήτρια» και όχι με την Ανατολική Ευρώπη, όπου συγκαταλέγεται στις ουραγούς, όπως για παράδειγμα στον αριθμό των τεστ/ανά πληθυσμό, όπου μόνο η Βουλγαρία, η Μολδαβία και η Αλβανία βρίσκονται χαμηλότερα. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα χωρών που αντιμετώπισαν εντυπωσιακά τόσο τις υγειονομικές όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας με όπλο τα πολλά διαγωνιστικά τεστ. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν  ακολούθησε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, αλλά επέλεξε το μοντέλο μάλλον της… Βόρειας Κορέας.

Το ρίσκο σε μια πανδημία είναι δεδομένο, όμως είναι διαφορετικό να προσαρμόζεις την επιστήμη και τη λογική στους πολιτικούς σχεδιασμούς. Όπως έχουν υπογραμμίσει επιστήμονες, αλλά και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, η επόμενη φάση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Το «μένουμε σπίτι» υλοποιήθηκε χάρη στην υπευθυνότητα των πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ, τήρησαν κατά γράμμα τα αναγκαία μέτρα περιορισμού. Όμως η έξοδος απαιτεί διαχείριση και σχέδιο. Κανείς δεν έχει το αλάθητο και προφανώς πρέπει να επισημαίνονται τα λάθη και τα κενά, που προκαλούν προβληματισμό, αντιδράσεις και ανησυχία στους πολίτες. Όπως και στην οικονομία και την ανεργία, όπου εκεί πραγματικά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αρνητικές εκτιμήσεις.

* Πίνακας από το jodi.graphics

image