Δεν έχουν σταματήσει οι αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα από τον ελιγμό του Πρωθυπουργού με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφο εμπιστοσύνης την ώρα που η συμφωνία περνά με ικανή πλειοψηφία (είναι ήδη στις 152 ψήφους) και φέρνει σε θέση ισχύος την κυβέρνηση.

Ads

Η ΝΔ φαίνεται να μην έχει άμεσες απώλειες, οχυρωμένη στην εθνικιστική δημαγωγία όμως μακροπρόθεσμα μετακινείται από ευρωπαϊκή σε εθνικολαϊκιστική δύναμη και παρακολουθεί με μελαγχολία τη Δύση να εκθειάζει τον Τσίπρα ως τον μεγάλο ευρωπαίο ηγέτη. Τα μικρότερα κόμματα συρρικνώνονται, το Ποτάμι συγκρατεί τις απώλειές του αλλά στη χειρότερη φάση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ καθώς η Συμφωνία αποτελεί το πολιτικό αδιέξοδο, όπου με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε η τακτική  ταύτισης με τα συμφέροντα και τις θέσεις της Δεξιάς.

Η εξασφάλιση της πλειοψηφίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απελευθερώνει δυνάμεις που ασφυκτιούν εδώ και καιρό από την απομόνωση της ηγεσίας και παρακολουθούν το τρένο της κεντροαριστεράς να χάνεται. Μέσα στο ετερόκλητο –πια- πλήθος του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν πρόσωπα με βαρύ όνομα ή μακρά πολιτική διαδρομή, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που εκφράζει προσεκτικά αλλά με σαφήνεια τη θετική του στάση για τις Πρέσπες, στη συνέντευξή του στην ΕφΣυν. Δεν είναι ο μόνος καθώς τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και άλλα στελέχη εξετάζουν ανοιχτά πια το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν ώστε να διασώσουν την υστεροφημία τους. 

Σε μόνιμη αμηχανία η Φώφη Γεννηματά αδυνατεί να συγκρατήσει το κόμμα. Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι απλώς η απογοήτευση ως παρακολούθημα του Άδωνι αλλά κινδυνεύει πλέον ανοιχτά με πλήρη εκλογική εξαΰλωση. Καθώς η συμφωνία αναδιατάσσει το πολιτικό σύστημα με νέους όρους, η υπόθεση του Μακεδονικού αποτελεί τη θρυαλλίδα για ένα φορέα που απέτυχε να αρθρώσει ουσιώδη προγραμματικό λόγο και χάνει τώρα και τη συμβολική πολιτική ή συναισθηματική σύνδεση με τις αξίες του προοδευτικού κέντρου, που συνέχουν τους εναπομείναντες ψηφοφόρους.

Ads

Θυμίζει όλο και περισσότερο την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου, που ως προσπάθεια διάσωσης του παραδοσιακού κέντρου σε ένα μεταβαλλόμενο μεταπολιτευτικό σκηνικό, βαθμιαία απορροφήθηκε από το νέο διπολισμό.