Ως ευκαιρία για ανέξοδη, αλλά άκρως επικίνδυνη δημαγωγία, αντιμετώπισε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος – και των ΜΜΕ – τον θάνατο του Βορειοπηρεώτη Κ. Κατσίφα στις Βουλιαράτες της Αλβανίας, δημουργώντας  συνθήκες έντασης με τη γειτονική χώρα. 

Ads

Ο ομογενής έχασε τη ζωή του μετά από ένοπλη συμπλοκή με τις αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας. Το ελληνικό κράτος προχώρησε στις απαραίτητες επίσημες ενέργειες ζητώντας να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του. Η πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης είναι πράγματι προβληματική, όμως ταυτόχρονα ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί τι θα είχε συμβεί αν ένας ένοπλος Αλβανός είχε εμπλακεί σε αντίστοιχο επεισόδιο στην ελληνική επικράτεια.

Η υπόθεση προσφέρθηκε για εθνικιστική εκμετάλλευση και ηρωοποίηση. Ορισμένοι, εν μέσω παραληρήματος, έφτασαν μέχρι και στο σημείο να μιλούν για άμεση απάντηση με βομβαρδισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η Χρυσή Αυγή έσπευσε πρώτη να εκμεταλλευτεί τον θάνατο και είχε ζητήσει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη Βουλή. Τελικά σε αυτήν την κίνηση, κάνοντας λόγο για δολοφονία, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ν. Κακλαμάνης, και μάλιστα αυθαίρετα, χωρίς καμία έγκριση από το αρμόδιο όργανο της Διάσκεψης των Προέδρων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα. 

Η ΝΔ φαίνεται να συναγωνίζεται το νεοναζιστικό κόμμα στην εθνικιστική υπερβολή, διεκδικώντας και αυτή «μερίδιο» από τον θάνατο του 35χρονου. Σε κάθε περίπτωση,  κανείς δεν έχει την πολιτική και θεσμική νομιμοποίηση από το Προεδρείο της Βουλής ούτε να βγάζει ετυμηγορία για τις συνθήκες του επεισοδίου, ούτε να εμπλέκει για επικοινωνιακούς λόγους την εθνική αντιπροσωπεία σε ένα κρίσιμο θέμα, ειδικά στα εύφλεκτα Βαλκάνια.

Ads