Την πρωτοβουλία να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον Κ. Κατσίφα πήρε σήμερα ο Νικήτας Κακλαμάνης προεδρεύοντας στην Ολομέλεια, κάνοντας λόγο για δολοφονία. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις καθώς παρέκαμψε τους σχετικούς κανονισμούς της Βουλής.

Ads

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση. Εκ μέρους της Βουλής και επ’ ευκαιρία της κηδείας του δολοφονηθέντος συμπατριώτη μας, Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τη χωρίς κανένα άλλοθι καταδίκη της δολοφονίας του συγκεκριμένου ανθρώπου από την αλβανική αστυνομία. Αν έχω την ομόφωνη -γιατί δεν προβλέπεται αλλιώς από τον Κανονισμό- συμφωνία σας, να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συγκεκριμένου ανθρώπου».

Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε σήμερα τη συνεδρίαση της Ολομέλειας ο Νικήτας Κακλαμάνης, παραβλέποντας τον σχετικό κανονισμό της Βουλής. Σχολιάζοντας το περιστατικό, κύκλοι του Νίκου Βούτση, σημείωσαν ότι δεν είχε προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για το ζήτημα και ότι ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ενημερωθεί για την «πρωτοβουλία» του βουλευτή της ΝΔ και Δ’ αντιπροέδρου της Βουλής.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καβαδία. «Πρωτοβουλία του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη και όχι συλλογική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η ενός λεπτού σιγή σήμερα στη Βουλή», ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter

Ads

Σημειώνεται ότι λόγω του γεγονότος πως σήμερα στην Ολομέλεια βρισκόταν σε εξέλιξη κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν υπήρχε επαρκής αριθμός αντιπροσώπευσης όλων των κομμάτων. Ακόμη και οι λίγοι παρόντες αιφνιδιάστηκαν καθώς όπως προκύπτει από τα πρακτικά δεν ρώτησε κάθε έναν εκπρόσωπο κόμματος ξεχωριστά για να λάβει αυτήν την έγκριση, με αποτέλεσμα τελικά να μην αντιδράσουν και να τηρηθεί η ενός λεπτού σιγή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας, απευθύνθηκε στο προεδρείο και ζήτησε επίσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Προεδρεύων στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος της είχε απαντήσει ότι ασφαλώς η Βουλή τιμάει τη μνήμη του νεκρού, αλλά ενός λεπτού σιγή δεν προβλέπεται διότι πρέπει να υπάρξει και απόφαση της Διάσκεψης του Προέδρου.

Ο Κ. Κατσίφας έπεσε νεκρός την 28η Οκτωβρίου ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία. Το ΥΠΕΞ έχει ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης με διάβημα προς την Αλβανία.