Τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία μετά την επίθεση με φορτηγό σε πλήθος στη Βαρκελώνη που κόστισε τη ζωή σε 13 άτομα και τραυμάτισε άλλους 100. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

Ads

Ακολούθησε, λίγες ώρες μετά δεύτερη επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς της Καταλονίας, όπου σκοτώθηκε ακόμη μία γυναίκα. Πέντε τρομοκράτες ζωσμένοι με εκρηκτικά έπεσαν πάνω σε πλήθος πολιτών στον παραλιακό δρόμο της πόλης. Κατόπιν βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικό περίπολο. Έπεσαν νεκροί και οι πέντε από τις σφαίρες των αστυνομικών. Τραυμάτισαν έξι πολίτες κι έναν αστυνομικό. Η επίθεση συνδέεται με αυτή στην Βαρκελώνη. 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Την ώρα του χτυπήματος στην πιο γνωστή λεωφόρο της πόλης, στην Rabla, υπήρχε πλήθος τουριστών που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, σύμφωνα με τις αρχές. Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και Έλληνες. Μια οικογένεια ήταν στο σημείο. Τραυματίστηκε η μητέρα και πιο ελαφρά τα δυο παιδιά. 

Αμέσως μετά την επίθεση η αστυνομία κυκλοφόρησε τη φωτογραφία του Ντρις Ουκαμπίρ, ενός 28χρονου Μαροκινής καταγωγής, επισημαίνοντας ότι νοίκιασε ένα δεύτερο φορτηγό, που πιστεύεται ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διαφυγής και στο οποίο βρέθηκαν έγγραφά του. 

Ads

Ο Ντρις Ουκαμπίρ παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι ο μικρότερος αδελφός του του έκλεψε την ταυτότητα, που χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση του οχήματος διαφυγής. Σύμφωνα με την El Pais ο 18χρονος αδελφός του ονομάζεται Μούσα Ουκαμπίρ και ζει στη Βαρκελώνη. Τώρα αναζητείται ως ο βασικός ύποπτος για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση. Οι φωτογραφίες του, που δόθηκαν στη δημοσιότητα: 

image

Λίγο πριν σημειωθεί η επίθεση στην Λα Ράμπλας, ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε σπίτι σε ξεχωριστή κωμόπολη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά.

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση στη Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη

 

Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι έχει συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, παρότι κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσα άτομα εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση της Βαρκελώνης και στα άλλα επεισόδια.

Το φορτηγάκι με το οποίο έγινε η επίθεση στη Βαρκελώνη:

image

Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την αιματηρότερη από τον Μάρτιο του 2004, όταν ισλαμιστές μαχητές τοποθέτησαν βόμβες σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.800.

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση στην Καμπρίλς: 

image

image

Βίντεο από το σημείο: 

image

image

Ραχόι: Η επίθεση απαιτεί διεθνή ανταπόκριση

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαρίνο Ραχόι ανακοίνωσε τριμερές επίσημο πένθος για τα θύματα της «τζιχαντιστικής επίθεσης».

Η επίθεση με φορτηγάκι χθες στη Βαρκελώνη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα είναι «τζιχαντιστική τρομοκρατία» που απαιτεί μια διεθνή ανταπόκριση, είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Σήμερα η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι η κύρια προτεραιότητα για ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες όπως η δική μας. Αποτελεί παγκόσμια απειλή και η ανταπόκριση πρέπει να είναι διεθνής», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη τύπου στη Βαρκελώνη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα καλέσει τα άλλα ισπανικά κόμματα να επαναβεβαιώσουν τη συμφωνία καταπολέμησης της τρομοκρατίας της χώρας.

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, στο οποίο αναφέρει, «Είναι δολοφόνοι, τίποτα παραπάνω από εγκληματίες που δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη». 

Διαβάστε επίσης: