Ο Βρετανός Χαλίντ Μασούντ, 52 ετών, είναι ο δράστης της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά του Λονδίνου, που σκόρπισε τον θάνατο, αφήνοντας τρεις νεκρούς και 40 τραυματίες, όπως ανακοινώθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Ads

O Μασούντ, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, ήταν γνωστός στις αρχές. Είχε βαρύ ποινικό μητρώο, αλλά καμία καταδίκη σχετική με τρομοκρατία.

Είχε γεννηθεί στο Κεντ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο και διέμενε στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τις αρχές.

«Ο Μασούντ δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ. «Εντούτοις, ήταν γνωστός στην αστυνομία κι είχε εκδοθεί σε βάρος του μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων κατά το παρελθόν για επιθέσεις, μεταξύ αυτών για τις κατηγορίες της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών, της κατοχής επιθετικών όπλων και της διατάραξης της δημοσίας τάξης».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε σήμερα το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Amaq που πρόσκειται στον ISIS.

Από το Μπέρμιγχαμ ενοικίασε το αυτοκίνητο

Το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο είχε ενοικιαστεί από το Μπέρμιγχαμ, τόνισε η εταιρεία Enterprise.
«Επιβαιώνουμε ότι το αυτοκίνητo που χρησιμοποιήθηκε στην τραγική επίθεση στο Λονδίνο το απόγευμα της Τετάρτης ήταν ένα τα οχήματα της εταιρείας μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Enterprise, προσθέτοντας ότι ενοικιάστηκε από το υποκατάστημα της στο Spring Hill στο Μπέρμιγχαμ.

«Ένας εργαζόμενος αναγνώρισε το όχημα από την πινακίδα κυκλοφορίας του, από φωτογραφία στο Διαδίκτυο. Πραγματοποιήσαμε ακόμη έναν έλεγχο για να το εξακριβώσουμε και επικοινωνήσαμε κατευθείαν με τις αρχές. Συνεργαζόμαστε πλήρως και θα χορηγήσουμε οποιαδήποτε βοήθεια που μπορούμε στην διεξαγωγή της έρευνας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Ο δράστης της επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές», αναφέρει το μήνυμα. 

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ -Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς.

image

Το χρονικό της επίθεσης 

Η επίθεση σημειώθηκε ανήμερα της επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, όπου πριν από ένα χρόνο σκοτώθηκαν 32 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 320.
Ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο. Αμέσως μετά ο ίδιος σκοτώθηκε από τα πυρά Βρετανών αστυνομικών. 

image

 

Η αστυνομία στους δρόμους 

Αστακός είναι σήμερα η βρετανική πρωτεύουσα, με την αστυνομία να έχει αναπτυχθεί μαζικά. Η Τερέζα Μέι, δήλωσε, ωστόσο, ότι το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρή», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014.
Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ’ αόριστον.