Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, στην γέφυρα του Ουέστμινστερ, το απόγευμα της Τετάρτης, σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του Λονδίνου. Ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας, αν και αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο δράστες. Ο δράστης έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. 

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία εκτός από τον δράστη σκοτώθηκαν ακόμη τρία άτομα, ο αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση με το μαχαίρι και δύο πολίτες. Οι τραυματίες ανέρχονται σε είκοσι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Τρεις από τους τραυματίες είναι Γάλλοι μαθητές, ηλικίας 15 και 16 ετών, από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης. Η επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο το Λονδίνο, ενώ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως δεν αποκλείεται στις επιχειρήσεις να συμμετάσχει και ο στρατός αν χρειαστεί. 

«Τα γεγονότα άρχισαν όταν αυτοκίνητο παρέσυρε αστυνομικούς και πολίτες στη γέφυρα του Ουέστμινστερ. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις, μεταξύ των οποίων ο δράστης και ένας αστυνομικός, ενώ οι τραυματίες τουλάχιστον 20. Το κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί και ερευνάται, μολονότι πιστεύουμε ότι ο δράστης ήταν ένας και μόνον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ. 

Διαβάστε επίσης:

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση σημειώθηκε ανήμερα της επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, όπου πριν από ένα χρόνο σκοτώθηκαν 32 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 320. Η περιοχή αποκλείστηκε και το βρετανικό κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του. Η πρωθυπουργός απομακρύνθηκε, ενώ διεθνή μέσα αναφέρουν πως οι δράστες της επίθεσης ήταν δύο. 

O Τομ Μακτάγκ, δημοσιογράφος του Politico, βρέθηκε τυχαία στο σημείο της επίθεσης. «Τι είδα: το πλήθος να τρέχει και να φωνάζει, έναν δράστη να μπαίνει τρέχοντας στην είσοδο του κοινοβουλίου, να μαχαιρώνει έναν αστυνομικό και να συνεχίζει να τρέχει. Η αστυνομία τον πυροβόλησε δύο φορές, έπεσε», ανέφερε.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Sky News: «Περπατούσαμε προς τον σταθμό και ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Ενας άνδρας έριξε το αυτοκίνητο και χτύπησε κάποιους πεζούς. Ηταν πεσμένοι εκεί και ένα τεράστιο πλήθος εμφανίστηκε από τη γωνία, δίπλα στις πύλες του κοινοβουλίου. Ο άνδρας πέρασε δίπλα μου, με ένα μεγάλο μαχαίρι και άρχισε να χτυπάει με αυτό τον αστυνομικό. Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που είδα».

Συνεδρίαση της COBR

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει απόψε μιας συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων. Η συνεδρίαση της COBR θα γίνει «απόψε» στο γραφείο της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι «σκέψεις» της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι βρίσκονται στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφεραν από τη βρετανική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως η πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις «και σύντομα θα προεδρεύσει της COBR».

Η Άμπερ Ραντ, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε σε μια σύντομη δήλωσή της που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι «η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών» της χώρας. «Ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου».

Μετάδοση από το BBC