Στη σκιά του πολιτικού «σεισμού» που προκάλεσε η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων μετά τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, προσήλθαν το βράδυ της Τρίτης  στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις πρώτες ζυμώσεις σχετικά με την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Δέσμευση για τέλος της λιτότητας ζητούν από τον Γιούγνκερ οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Γάλλος πρόεδρος.

Ads

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμβιβασμός. Η Μέρκελ, παρόλο που δεν άφησε περιθώριο διαπραγμάτευσης για άλλη υποψηφιότητα πέραν αυτής του Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, αναγνώρισε ωστόσο ότι πως καμία πολιτική ομάδα δεν διαθέτει αυτοδυναμία στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Γνωρίζουμε ότι κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν διαθέτει από μόνος του την πλειοψηφία, οπότε θα τεθεί ζήτημα να βρεθούν ευρύτερες πλειοψηφίες και τώρα θα θέσουμε τις παραμέτρους για τη διαδικασία αυτή», σημείωσε.

Πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Διάσκεψη των Προέδρων κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν σαφή εντολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -της πρώτης δύναμης στη νέα Ευρωβουλή αλλά χωρίς αυτοδυναμία- να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Ads

«Η Διάσκεψη των Προέδρων καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον υποψήφιο με την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαφή εντολή να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές ομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούν οι διαδικασίες», ανέφερε ο Σβόμποντα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ώρα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να απαντήσουν στις ανησυχίες των ψηφοφόρων μετά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και των ακροδεξιών δυνάμεων.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι σοσιαλιστές θα στηρίξουν τον Γιούνκερ μόνο εάν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σούλτς ανέφερε σε δηλώσεις του ότι  θα μπορούσε να στηρίξει τον Γιούνγκερ ώς πρόεδρο της ΕΕ, αρκεί να λάμβανε γραπτές διαβεβαιώσεις, όπου σε αυτές θα δεσμευόταν για το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη.

Καμπανάκι κινδύνου από Ολάντ

«Η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά», δήλωσε προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας». Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία, τόνισε, προειδοποιώντας ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, επισημαίνοντας ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.

Όπωε ανέφερε ο ίδιος,  στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.

Περιορισμένο ρόλο της Ευρώπης ζητά ο Κάμερον

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον. «Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.

Διαβάστε επίσης: Η μάχη της Κομισιόν: Το «δικαίωμα» Γιούνκερ και ο ρόλος του Κάμερον

Δηλώσεις Σαμαρά – Βενιζέλου

«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που νίκησε τις εκλογές θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο στόχος με μια λέξη είναι Ανάπτυξη».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εισερχόμενος στο χώρο συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι  «το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο, ιδιαίτερα για εμάς, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες» . «Ιστορικό και πολιτικό μας καθήκον είναι να επιμείνουμε στην εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής πλατφόρμας, μιας πολιτικής της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι μιας πολιτικής που δημιουργεί ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας, μιας πολιτικής λιτότητας και ανεργίας», συμπλήρωσε.