Η μάχη για την προεδρία της Κομισιόν ξεκίνησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ευρωεκλογών. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Λαϊκού Κόμματος που συγκέντρωσε και τα υψηλότερα ποσοστά στο σύνολο της Ευρώπης, ανακοίνωσε πως «δικαιούται να επιχειρήσει πρώτος να διαμορφώσει μια πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό συμβούλιο για την εκλογή του προέδρου της ΕΕ». Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει πως θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Γιούνκερ.

Ads

Όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «ως ο νικητής των ευρωεκλογών δικαιωματικά θα πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν». «Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν. Κέρδισα τις εκλογές», απάντησε σε έντονο ύφος ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί σχετικά την υποψηφιότητά του από τη Μεγάλη Βρετανία και ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν επιθυμεί να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Γιούνκερ καθώς τον θεωρεί υπερβολικά φεντεραλιστή. Ωστόσο ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει αρχίσει ήδη τις διερευνητικές επαφές. Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κομισιόν ο υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ευρωβουλής (376 έδρες σε σύνολο 751) και την ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας από την πλευρά του αναζητά συμμάχους για να απορριφθούν οι υποψηφιότητες τόσο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και του Μάρτιν Σουλτς. Το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Ads

Αναλυτές εκτιμούν πως η στάση του Ντέιβιντ Κάμερον θα τον οδηγήσει σε απομόνωση και θα βρεθεί στη θέση του «αποδιοπομπαίου τράγου». Μάλιστα αναφέρεται πως το τίμημα που θα πληρώσει για αυτή του τη στάση θα είναι η ανάθεση στη Βρετανία ενός χαμηλής σημασίας χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία το Brexit βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, νικητής των ευρωεκλογών στη Βρετανία, δήλωσε πως στόχος του  είναι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί πως σε περίπτωση που επανεκλεγεί πρωθυπουργός θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρώπη.