Mε τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να τρέχει με 9,9%, τους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης να ετοιμάζουν νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% και με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να εκτινάσσεται ξανά πάνω από το 5%, η Ευρωπαϊκή Ενωση ψάχνει απλώς ενεργειακές διεξόδους tailor made για τη Γερμανία και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αδρανής.

Ads

Η σύνοδος κορυφής που γίνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, παρά τις διπλωματικές διατυπώσεις και υποσχέσεις, δεν έχει στην ατζέντα της το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – τη μόνη ουσιαστική παρέμβαση που θα μπορούσε να βάλει άμεσο φρένο στον ίλιγγο των ενεργειακών ανατιμήσεων -, και όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει στην υιοθέτηση του λεγόμενου «προσωρινού δυναμικού διαδρόμου» για να περιοριστούν οι τιμές.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μηχανισμό, εξαιρετικά ασαφή ακόμη, που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ακραίες συνθήκες, υπό προϋποθέσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα για να συγκρατείται το εύρος διακύμανσης των χρηματιστηριακών τιμών του αερίου.

Η συγκεκριμένη συμβιβαστική φόρμουλα επιβλήθηκε από τη Γερμανία και την Ολλανδία που δεν θέλουν καθαρό πλαφόν γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν προμηθευτές, πρακτικά δεν εγγυάται καμία άμεση αποκλιμάκωση της ενεργειακής-πληθωριστικής κρίσης, και ουσιαστικά αγνοεί το αίτημα των 17 κρατών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Ads

Παρά ταύτα, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε από χθες, και εκ προοιμίου, το σχέδιο της Κομισιόν πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι αποφάσεις της συνόδου δηλώνοντας ότι έγιναν αποδεκτές δύο ελληνικές προτάσεις:

«Χαιρετίζω», έγραψε στο twitter, «τη συνολική δέσμη μέτρων που πρότεινε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυρίως την ενσωμάτωση δύο προτάσεων που η Ελλάδα έχει κάνει εδώ και καιρό» αναφερόμενος στον μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και τον περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου, ξεκινώντας με το να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Επίσης, συμφωνεί για την ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου. Αναφέρει επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν για την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν οι τιμές.

Επιπλέον, προτείνεται προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστιάζει στη λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη, σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο.