Την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία έως το τέλος του 2021, εφόσον τα καταλανικά κόμματα συμφωνήσουν σ’ αυτό, έθεσε ως στόχο ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα. 

Ads

Απευθυνόμενος στο περιφερειακό κοινοβούλιο, ο Τόρα δήλωσε επίσης πως θέλει να είναι έτοιμη μέχρι την ερχόμενη άνοιξη μια πρόταση για μια «Καταλανική Δημοκρατία». Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως πως ένα νέο δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας. Σημειώνεται ότι η θητεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας λήγει τον Δεκέμβριο του 2021.

Η κατάσταση για το καταλανικό ζήτημα είναι και πάλι τεταμένη στην Ισπανία. Σήμερα, ο υπουργός εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ενισχύσει την αστυνομική δύναμη στην Καταλονία, μετά τα τρία συνεχόμενα βράδια επεισοδίων, ώστε να «ενισχυθεί η ασφάλεια» στην ήδη αστυνομοκρατούμενη περιοχή. 

Ογκώδες διαδηλώσεις και επεισόδια 

Χθες πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις – 40.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης – μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια σε αρκετές πόλεις της Καταλονίας, εντείνοντας την αναταραχή που πυροδοτήθηκε από την καταδίκη Καταλανών αυτονομιστών ηγετών οι οποίοι είχαν επιδιώξει να ανακηρύξουν την Καταλονία ως ανεξάρτητο κράτος. 

Ads

Σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν επεισόδια που κατέληξαν σε μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στην Βαρκελώνη. Για τα επεισόδια έγιναν 51 συλλήψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, 29 άνθρωποι συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Βαρκελώνης, 14 σε αυτήν της Ταραγόνας και 8 σε αυτήν της Λέριδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι 72 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. 

Πορείες προς τη Βαρκελώνη για τη Γενική Απεργία

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης 9 ως 13 ετών για τον ρόλο τους στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017 συνεχίζονται και σήμερα. Πορείες θα ξεκινήσουν σήμερα από πέντε καταλανικές πόλεις για να καταλήξουν στην Βαρκελόνη την Παρασκευή, ημέρα «γενικής απεργίας» και μαζικών διαδηλώσεων.

Τρίτο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

Παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες παρέλαβαν ένα τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε βάρος του Καταλανού ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν. Το Βέλγιο είχε απορρίψει τα δύο προηγούμενα εντάλματα σύλληψης που είχε λάβει το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. 

Ο Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει αυτοεξόριστος, το φθινόπωρο του 2017 μετά τη διοργάνωση από τους Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες δημοψηφίσματος που κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια και τη βραχύβια ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας που ακολούθησε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε το τρίτο του ένταλμα σύλληψης του Πουντζντεμόν μετά την καταδίκη, τη Δευτέρα, των 9 Καταλανών ηγετών. «Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν σταλεί προηγουμένως κατά του κ. Πουντζντεμόν, η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί ενδελεχή δικαστική ανάλυση», σημείωσε σχετικά η εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να ληφθεί μια απόφαση, πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι το βασικό ζήτημα για τις τοπικές αρχές θα είναι να αποφασίσουν αν η καταδίκη για στάση αναγνωρίζεται νομικά στο Βέλγιο. Τα βελγικά δικαστήρια είχαν χρησιμοποιήσει το ίδιο κριτήριο για να απορρίψουν και τα δύο πρώτα εντάλματα σύλληψης που είχαν λάβει.

Το τρίτο ένταλμα που έλαβαν είναι γραμμένο στην ισπανική γλώσσα. Ωστόσο η βελγική νομοθεσία αξιώνει την αποστολή του σε μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες του Βελγίου ή την αγγλική και ως εκ τούτου η Ισπανία θα στείλει νέο την επόμενη εβδομάδα, κατέληξε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών.