Σταθερά υψηλά είναι τα δεδομένα θνησιμότητας και θνητότητας από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία που παρέχουν διεθνείς φορείς για την πορεία της πανδημίας. Την ίδια στιγμή η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τις διαδωληνώσεις να φτάνουν στις 797 και τα θύματα στα 134 τις τελευταίες 48 ώρες.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα το Our World In Data και με βάση τα δεδομένα της 4ης Μαϊου, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 5η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον δείκτη θνησιμότητας, με εβδομαδιαίο μέσο όρο 6,7 θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ουγγαρία, όπου ο σχετικός δείκτης έχει «εκτοξευτεί» στο 15,69, ενώ ακολουθούν η Κροατία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

Σημειώνεται, ότι χώρες οι οποίες είχαν «χτυπηθεί» πολύ από την πανδημία με πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο βρίσκονται αρκετά πιο χαμηλά σε σχέση με τη χώρα μας. Ιδιαίτερη είναι και η περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία πριν κάποιους μήνες βρισκόταν ψηλά στην λίστα και πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση με σχεδόν μηδενικό δείκτη (στο 0,15).

Αντίστοιχα ψηλά είναι και τα ποσοστά θνητότητας στην Ελλάδα, όπου σε σχέση με τις άλλες χώρες τις ΕΕ έρχεται στην 4η θέση, με ποσοστό 3,05%, μετά την Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Ads

Σε σχέση με τα ποσοστά θνητότητας στην ΕΕ καλύτερα φαίνεται να τα έχουν καταφέρει η Δανία, η Νορβηγία,η Εσθονία και η Κύπρος, όπου τα ποσοστά έχουν πέσει κάτω από 1%.

Οι βασικοί λόγοι της νέας εκτόξευσης της θνησιμότητας από Covid

Οι ειδικοί θεωρούν την διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ ως έναν από τους βασικούς λόγους της νεας ραγδαίας αύξησης της θνησιμότητας από Covid, ενώ ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι τι ποιότητας ΜΕΘ έχεις και πόσα χέρια έχεις. Αν δηλαδή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς και την καλύτερη ΜΕΘ να διαθέτει. 

Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας ακόμη λόγος, τον οποίο συχνά υποτιμάμε κι έχει να κάνει με το τμήμα του πληθυσμού που ασπάζεται τις συνομωσιολογικές θεωρίες για τον κοροναϊό, το οποίο δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας ούτε πηγαίνει να εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως είναι λανθασμένη η απόφαση να μην στραφεί η χώρα στα φάρμακα που στηρίζονται στα μονοκλωνικά αντισώματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί σε χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως τέτοια φάρμακα έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο χορηγήθηκαν και στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.