Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να προστεθεί σε αυτές που δείχνουν πως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς έχει ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αμφισβητήσει την κυριακής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Ads

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa το ποσοστό του SPD ανέρχεται πλέον στο 31%, καταγράφοντας άνοδο πέντε ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Το CDU διατηρεί το προβάδισμα με 34%, βλέποντας ωστόσο τη ψαλίδα διαρκώς να μειώνεται, καθώς το SPD βρίσκεται σε τροχιά ανόδου.

Όλες οι δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, συμφωνούν σε ένα σημείο: Η εντυπωσιακή ενίσχυση των Σοσιαλδημοκρατών οφείλεται στον Μάρτιν Σουλτς, η υποψηφιότητα του οποίου ανακοινώθηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Στη δημοσκόπηση του Forsa, της προηγούμενης εβδομάδας, το SPD συγκέντρωνε ποσοστό 26%. Επτά ημέρες αργότερα το ποσοστό του αυξήθηκε στο 31% και η διαφορά μειώθηκε στις τρεις μονάδες. Σημειώνεται πως μια άλλη δημοσκόπηση, αυτή του ινστιτούτου Insa, έδωσε για πρώτη φορά την πρωτιά στο SPD, μετά από πολλά χρόνια. Όσο για τη δημοφιλία των δυο υποψηφίων, σύμφωνα με τη Forsa, βρίσκεται στα ίδια επίπεδα και στο 37%

Ads

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ εκτιμά πάντως ότι «προς το παρόν δεν είναι αισθητός ένας καθοριστικός αέρας αλλαγής όπως το 1998 όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επωφελούνταν σαφώς από την δυσφορία των ψηφοφόρων μετά από 16 χρόνια καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ».

Αντίθετα η γερμανική εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και κυρίως αυτά του Insa, διερωτάται: «Μήπως η Γερμανία βαρέθηκε τη Μέρκελ;». Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση του Forsa δείχνει ότι ακόμα και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων στρέφονται πλέον προς τους Σοσιαλδημοκράτες. Μεταξύ αυτών και ψηφοφόροι του ακροδεξιού «Εναλλακτική Για τη Γερμανία», του οποίου τα ποσοστά μειώνονται κατά μια ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας στο 10%. 

Κατά 1% πέφτουν και οι Φιλελεύθεροι (FDP) οι οποίοι σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση της Forsa αποσπούν ποσοστό μόλις 5% και κατά συνέπεια είναι αμφίβολο αν θα ξεπεράσουν το προβλεπόμενο όριο (5%) για την είσοδό τους στο γερμανικό κοινοβουλίου. Τέλος, Πράσινοι (Grüne) και Η Αριστερά (Die Linke) βρίσκονται στο 8%.