Κάθε άλλο παρά «ομόψυχο» είναι το εμπάργκο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ρωσικό πετρέλαιο. Πριν ακόμη φτάσει προς έγκριση στα κράτη – μέλη το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και αναμένονται εξαιρέσεις ώστε να αποφευχθεί το βέτο. 

Ads

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρκετά είναι τα κράτη – μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.

► Διαβάστε επίσης: Νέο πακέτο κυρώσεων της Κομισιόν με εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ανάμεσά τους είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους.

Ads

Ωστόσο, οι ισχυρότερες πιέσεις αναμένονται από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και ζητούν να εξαιρεθούν από την παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα τους δοθεί περισσότερος χρόνος, έως και επιπλέον 12 μήνες.

Αυτή η εξαίρεση, ωστόσο, δεν φαίνεται να «διασκεδάζει» τις ανησυχίες αυτών των χωρών. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, είπε ότι οι ανησυχίες της Ουγγαρίας παραμένουν άλυτες και διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου». «Δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο ή εγγυήσεις στην τρέχουσα πρόταση για τη διαχείριση ακόμη και μιας μεταβατικής περιόδου ούτε τι θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», είπε την Τετάρτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τσεχική πλευρά, σύμφωνα με την οποία, η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών. «Η πρόταση δεν περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα. «Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

► Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ελλάδα αλλάζει πλεύση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας