Έναν πυρήνα οκτώ ατόμων βλέπουν οι ισπανικές αρχές πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς. Εκτιμούν ότι οι δράστες ετοίμαζαν επιθέσεις με φιάλες αερίου. Συνολικά 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία.

Ads

«Σχεδίαζαν μια επίθεση πολύ μεγαλύτερου εύρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της καταλανικής αστυνομίας, ενώ ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας. 

Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. «Προετοίμαζαν μία ή περισσότερες επιθέσεις. Η έκρηξη στο Αλκανάρ επέτρεψε να αποφύγουμε (…) επιθέσεις πολύ μεγαλύτερου εύρους», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης. Οι δράστες και ένοικοι του σπιτιού, σύμφωνα με την αστυνομία, κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Σημειώνεται πως από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Τέσσερις συλλήψεις

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη δύο ακόμη ατόμων. «Τώρα προέχει να εξετάσουμε τα στοιχεία της ταυτότητας αυτών των ανθρώπων, να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στα διαφορετικά ενεχόμενα άτομα, σε εκείνους που πήραν την καμιονέτα και εκείνους που κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε ο Γιοακίμ Φορν.

Ads

Οι τρεις από τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα είναι Μαροκινοί ενώ ο τέταρτος που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι Ισπανός. Οι συλληφθέντες είναι 21, 27, 28 and 34 ετών και κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση. Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, στην κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες.

Αρχικά ως βασικός ύποπτος είχε παρουσιαστεί ένας από τους Μαροκινούς, που όπως έγινε γνωστό ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ και συνδέεται με την ενοικίαση του βαν. Ο εν λόγω ύποπτος συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης, ωστόσο όπως ο ίδιος δήλωσε δεν ήταν αυτός που νοίκιασε το όχημα αλλά ο 18χρονος αδερφός του, ο οποίος του είχε κλέψει την ταυτότητα. 

Ειδικότερα, ο Ντρις Ουκαμπίρ παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι ο μικρότερος αδελφός του έκλεψε την ταυτότητα, που χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση τόσο του οχήματος της επίθεσης, όσο και του οχήματος της διαφυγής. Σύμφωνα με την El Pais ο 18χρονος αδελφός του ονομάζεται Μούσα Ουκαμπίρ και ζει στη Βαρκελώνη. Τώρα ο 18χρονος αναζητείται ως ο βασικός ύποπτος για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση. Μάλιστα κατά ορισμένες πηγές φέρεται να είναι αυτός που οδηγούσε το βανάκι που έπεσε πάνω στο πλήθος. Η αστυνομία πάντως προς ώρας αποφεύγει να επιβεβαιώσει ότι ο Μουσά Ουκαμπίρ ήταν ο οδηγός του βαν, ο οποίος διέφυγε μετά το χτύπημα. Οι φωτογραφίες του, που δόθηκαν στη δημοσιότητα: 

image

Οι τέσσερις βασικοί ύποπτοι της επίθεσης

image

Ισπανικά μέσα: Νεκρός ο οδηγός

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο οδηγός του βαν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη Βαρκελώνη είναι ένας από τους πέντε άνδρες που σκοτωθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Καμπρίλς. Πάντως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την αστυνομία.

Η καταλανική αστυνομία είχε νωρίτερα επισημάνει ότι είναι πιθανό ο οδηγός του βαν να βρίσκεται μεταξύ των νεκρών στο δεύτερο περιστατικό, αλλά δεν ήταν βέβαιη. Σύμφωνα με ορισμένα ισπανικά μέσα, ο οδηγός στην επίθεση στη Ράμπλα που αναγνωρίστηκε ως ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ ήταν μεταξύ των προσώπων που εξουδετέρωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Καμπρίλς.

Ο απολογισμός των δυο επιθέσεων 

Ο απολογισμός των δύο επιθέσεων είναι βαρύς: 14 νεκροί και περισσότεροι από 150 τραυματίες. Πολλοί εξ αυτών είναι σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση και δεν αποκλείεται οι νεκροί να αυξηθούν.

Τα θύματα, νεκροί ή τραυματίες, της επίθεσης στη Ράμπλα είναι διαφορετικών εθνικοτήτων. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Ισπανίας δήλωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι πολίτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, το Βέλγιο, την Αυστραλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ελλάδα, την Κούβα, την ΠΓΔΜ, την Κίνα, την Ιταλία και την Αλγερία. Δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν σε νεκρούς ή τραυματίες.

Σχετικά με τους Έλληνες, πρόκειται για μια τετραμελή οικογένεια, η μητέρα, ο πατέρας και τα δυο παιδιά τους. Σοβαρότερα έχει τραυματιστεί η μητέρα, η κατάσταση της οποίας χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ενώ ελαφρά τραύματα φέρουν τα δύο παιδιά της.