Η εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αλλά και η Ισπανία της λιτότητας που ανεβάζει στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων το κόμμα των πλατειών, τους Podemos, φαίνεται να εγκαινιάζει μία νέα πολιτική εποχή για την Ευρώπη που ακολουθεί… Τη σκυτάλη παίρνει η Πορτογαλία με το κίνημα Juntos Podemos, που σημαίνει «μαζί μπορούμε», με σύνθημα την αντίσταση στη λιτότητα, να επιχειρεί τη ρήξη με τις παραδοσιακές πολιτικές δομές και να φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κόμμα.

Ads

Βαδίζοντας στα χνάρια του ισπανικού Podemos το πορτογαλικό αντίστοιχο κίνημα ξεπήδησε πριν από 4 χρόνια, όταν ο ένας εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών του, Ζοάο Λαμπρίντσα, απηύθυνε μέσω διαδικτύου κάλεσμα διαμαρτυρίας, στο οποίο ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του.

Το πορτογαλικό Podemos ακολουθεί τον μεγάλο αδελφό του, το ισπανικό και στις δομή του. Πιο συγκεκριμένα πρόσταγμα του πορτογαλικού κινήματος διαμαρτυρίας είναι η αντίσταση κατά της λιτότητας, ενώ μεταξύ άλλων υποστηρίζει τις ανοιχτές διαδικασίες και τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα. Έτσι όλες οι οργανωτικές συνεδριάσεις του νέου αυτού κινήματος μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, από όπου άλλωστε μπορούν να συμμετάσχουν και οι υποστηρικτές του.

Το επόμενο στοίχημα για το Juntos Podemos είναι η συλλογή 7.500 υπογραφών που θα του δώσουν τη δυνατότητα για υποβολή αιτήματος ίδρυσης πολιτικού κόμματος στο συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας.

Ads

Ο 31χρονος Ζοάο Λαμπρίντσα χαρακτηρίζει την πολιτική ως «ανεξερεύνητη γη». Όπως λέει ο ίδιος, στην Deutsche Welle: «Θέλουμε να γίνουμε κόμμα μόνο επειδή ο νόμος δεν μας δίνει άλλη επιλογή. Αντιλαμβανόμαστε όμως τους εαυτούς μας ως κίνημα, μία δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία θέλει να είναι πολιτικά ενεργή. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, για παράδειγμα διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό μας διαφοροποιεί από τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία είναι ιεραρχικά οργανωμένα και με δομή πυραμίδας».

Στο δρόμο για την ενδυνάμωση του κινήματος, οι Juntos Podemos επικύρωσαν και την πρώτη τους συμμαχία. Σε πρόσφατη διαδήλωση κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο συμμετείχε και ο Μανουέλ Αλφόνσο, μέλος ενός μικρού τροτσκιστικού κόμματος που ένωσε τις δυνάμεις του με το Juntos Podemos. «Αυτό το νέο εγχείρημα θέλει να συνενώσει μικρές ομάδες και κόμματα στη βάση ορισμένων θεμελιωδών αρχών, οι οποίες εκπροσωπούνται στην Ισπανία από το Podemos και στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πάνω από όλα αντίσταση κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να σπάσουμε το μονοπώλιο των καθιερωμένων κομμάτων, όπως το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως θα μπορούσε να κάνει το Podemos στην Ισπανία», λέει στην Deutsche Welle, ο Μανουέλ Αλφόνσο.

Την ίδια στιγμή μιλώντας στο γερμανικό μέσο η πολιτική επιστήμονας Πάουλα Ζιλ αμφιβάλλει ότι το νέο κίνημα θα γνωρίσει αντίστοιχη επιτυχία με το ισπανικό Podemos. Όπως υποστηρίζει τόσο η ίδια όσο και συνάδελφοι της, το σύστημα των παραδοσιακών κομμάτων πάντα προσέλκυε ψηφοφόρους διαμαρτυρίας – κυρίως το ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα. Μια σειρά μικρών κομμάτων, που πασχίζουν να κερδίσουν ψήφους, δεν επιδεικνύουν διάθεση να ενωθούν με το Juntos Podemos, εκτιμούν.