Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υφίστανται ήδη πιέσεις και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα είναι άνευ σημασίας, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για μια «μελανή απόφαση».

Ads

«Μια τέτοια μέρα, δεν θα ήθελα να κάνω δηλώσεις για την χωρίς όραμα απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα εμείς θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καμία ισχύ. Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν σε αυτήν την έλλειψη οράματος. Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμά με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν», είπε.

Ο Γιλντιρίμ δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να απειλήσει την ΕΕ πως θα «πλημμυρίσει» από πρόσφυγες χωρίς τη βοήθεια της Άγκυρας. «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη». 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, με μήνυμά του στο Twitter χαρακτήρισε «λαϊκιστική» και «κοντόφθαλμη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Ads

Η ψήφος των ευρωβουλευτών υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία αυτή. Ο Τσελίκ δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά όταν ασχολείται με την Τουρκία και πως θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα ψήφισε υπέρ του παγώματος των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σημειώνεται πάντως πως η απόφαση αυτή ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ.