Οι αυτονομιστές της Καταλονίας κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο στη Μαδρίτη.

Ads

Στην Καταλονία, τα κόμματα Junts pel Si και CUP δήλωσαν ότι η συμφωνία προβλέπει ένα οικονομικό σχέδιο, καθώς και την ανάληψη της προεδρίας της Καταλονίας από τον νυν περιφερειακό ηγέτη Αρτούρ Μας. Το κόμμα CUP θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία σε συνέδριο την ερχόμενη Κυριακή.

Σημειώνεται πως η Καταλονία είχε έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας μπλοκάροντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Το Κεντροδεξιό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αν και αναδείχθηκε πρώτο στις ισπανικές εκλογές της Κυριακής δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία, ενώ δεν φαίνεται να έχει και πολιτικούς συμμάχους ώστε να σχηματίσει μια κυβέρνηση.

Σοσιαλιστές, Podemos και Ciudadanos, δηλαδή τα κόμματα που κατέλαβαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα στις ισπανικές εκλογές, έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, απορρίπτοντας τις πολιτικές λιτότητας.

Ads