Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, το προπύργιο του Ερντογάν επί 25 χρόνια, βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο του νέου δημάρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου. Αυτό δήλωσε η Κανάν Καφταντσίογλου, επικεφαλής του CHP (σσ. το αντιπολιτευτικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) στην Κωνταντινούπολη. Τώρα πληρώνει το λογαριασμό.

Ads

Η καταδίκη της Καφταντσίογλου, τοπικής αρχηγού του βασικού αντιπολιτευτικού κόμματος, σε 10 χρόνια φυλάκισης, ήταν η πιο πρόσφατη απόδειξη της χρήσης της δικαστικής εξουσίας ως πολιτικού μέσου καταστολής της αντιπολίτευσης.

Η Καφταντσίογλου, γιατρός στο επάγγελμα, προερχόμενη από την Αριστερά, ήταν πολύ δραστήρια στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου και της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη. Κόρη ενός συγγραφέα που δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς παρακρατικούς πριν από το πραξικόπημα του 1980, όταν η ίδια ήταν μόλις 8 ετών, έγινε η ηρωίδα της εκλογικής νίκης του Ιμαμόγλου, στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Το κόμμα του Ερντογάν έχασε τις εκλογές με περισσότερες από 800 χιλιάδες ψήφους διαφορά, μετά από 25 χρόνια διακυβέρνησης. Η εξουσία αντέδρασε γρήγορα: Ένα δικαστήριο καταδίκασε το νέο αστέρι της αντιπολίτευσης σε 10 χρόνια φυλάκισης. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές κατάφεραν να βρουν «επικίνδυνα» μηνύματα σε αρχειακές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που χρονολογούνται από τουλάχιστον 8 χρόνια πριν. Με άλλα λόγια, «προσβάλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κάνει «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «τελικά» «προκαλεί» τους πολίτες για «εθνοτικούς και θρησκευτικούς λόγους» . της φόρτωσαν ολόκληρο πρόγραμμα δηλαδή!

Ads

Η Καφταντσίογλου, ξεχωρίζει από τους άλλους ηγέτες του CHP για τις αριστερές θέσεις της, ειδικά σε ζητήματα όπως το κουρδικό, το αρμενικό, αλλά και όλα τα άλλα ακανθώδη θέματα της τουρκικής κοινωνίας.

Ακόμη φοβούνται τον Χικμέτ

Δεν έχει συλληφθεί ακόμα, διότι περιμένει την ετυμηγορία του Εφετείου. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αρνήθηκε την αναστολή της εκτέλεσης διότι «η κατηγορούμενη, στην πρώτη απολογία της, διάβασε ένα ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την έλλειψη τύψεων».

Όλη η αντιπολίτευση, μαζί με ένα σημαντικό μέρος κυβερνητικών κύκλων, ερμηνεύουν αυτήν την καταδίκη ως πράξη εξουσιαστικού ρεβανσισμού.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμαμόγλου, με δύο θεαματικές ενέργειες, κατήγγειλε τις παρατυπίες και τη διαφθορά του πρώην δημάρχου του Ερντογάν:

  1. Η δημοτική αρχή επί AKP είχε διαθέσει περισσότερα από 1.500 ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα οποία νοικιάστηκαν με δημοτικό χρήμα, σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος. Με οδηγό και καύσιμα! Αυτά τα αυτοκίνητα εκτίθενται τώρα στο Γενίκαπί, στην πλατεία όπου διεξάγονται οι μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις.
  2. Αρκετές δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν πριν από την εκλογική ήττα του ΑΚΡ, και οι οποίοι λάμβαναν κανονικά τους μισθούς τους χωρίς να εργάζονται ποτέ στο Δήμο, απορρίφθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

Οπως έγραφε και η αριστερή εφημερίδα Birgun, «ο Ερντογάν δεν έχει χωνέψει ακόμα αυτή την ήττα».

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.