Ο Μάνφρεντ Βέμπερ διέψευσε τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει στο Euractiv για την καθολική υποστήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο οι δημοσιογράφοι ανακοίνωσαν πως έχουν τα ηχητικά και θα τα δημοσιεύσουν άμεσα. 

Ads

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, αναφέρθηκε στη Συμφωνία, αν και μέχρι σήμερα απέφευγε να μιλήσει θέλοντας να προσφέρει κάλυψη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις, για τη στάση του.

Ο Βέμπερ, μιλώντας στο Euractiv, φέρεται να δήλωσε πως «όλοι συμφωνούν υπέρ της λύσης στην -εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες- διαφωνία για το ονοματολογικό ανάμεσα στην Ελλάδα και ΠΓΔΜ». Θέλοντας δε να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ωστόσο άδειασε λίγες ώρες αργότερα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, ανέφερε πως «επισήμως η αντιπολίτευση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμού, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού».

Η τοποθέτησή του προκάλεσε έντονες συζητήσεις, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνε αποστάσεις από τη ΝΔ. Ωστόσο μετά τον θόρυβο ο Βέμπερ έσπευσε να δηλώσει πως δεν μίλησε ποτέ για το Μακεδονικό στη συγκεκριμένη συνέντευξη. «Σέβομαι την ευαισθησία του ελληνικού λαού στο θέμα της ονομασίας της FYROM. Σέβομαι τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πιστεύω ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στη σταθερότητα και την ευημερία αντιμετωπίζοντας τον λαϊκισμό», σημείωσε ακόμη στο μήνυμά του στο Twitter.

Ads

Άμεση ήταν η απάντηση από τους δημοσιογράφους του Euractiv, οι οποίοι τόνισαν πως υπάρχουν τα ηχητικά της συνέντευξης τα οποία και θα δώσουν στη δημοσιότητα, ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη. Αν τα ηχητικά επιβεβαιώσουν τους δημοσιογράφους, τότε ο Βέμπερ θα είναι σοβαρά εκτεθειμένος και θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διέψευσε τη συνέντευξη. Αίσθηση προκαλεί και η παρέμβαση του Ντάρα Μέρφι, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του ΕΛΚ, ο οποίος έμμεσα επιβεβαιώνει τους δημοσιογράφους του Euractiv, σημειώνοντας ωστόσο πως οι δηλώσεις του Βέμπερ ήταν παρασκηνιακές και όχι προς δημοσίευση. Καλεί μάλιστα τους δύο δημοσιογράφους να σεβαστούν τη “συμφωνία”.