Τη διγλωσσία της ΝΔ στο Μακεδονικό αποκαλύπτουν στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και αδελφού κόμματος της ΝΔ. Μάλιστα για πρώτη φορά και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του ευρωπαϊκού κόμματος στο οποίο ανήκει η ΝΔ, δήλωσε πως υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθώντας ωστόσο να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αρνητική στάση του. 

Ads

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο EURACTIV, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πει στο EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ότι θα αποδεχόταν μία «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας. Και πρόσθεσε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο EPP. «Κατά συνέπεια, είναι καλό ότι στις συνομιλίες αυτές η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα αποδεχθεί την επικυρωμένη συμφωνία όταν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση». Επιπροσθέτως, «η Νέα Δημοκρατία, όταν έρθει στην εξουσία, θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει μία επικυρωμένη συμφωνία. Διότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πει ότι εάν είναι επικυρωμένη δεν θα την αποδεχθεί», διευκρίνισε ο παλαιός -από το 1980- ευρωβουλευτής, με μακρά θητεία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας (της πΓΔΜ) θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει η Α. Μέρκελ, εκτιμά εξάλλου ο Ε. Μπροκ. «Η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί τη συμφωνία, άρα η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφία. Εκτός της συμφωνίας για το όνομα, πιστεύω ότι η Μέρκελ υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία ως προς όλα τα υπόλοιπα ουσιαστικά θέματα, όπως ο τρόπος άσκησης της οικονομικής και της νομισματικής πολιτικής και όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε ο κ. Μπροκ.

Βέμπερ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού

Ads

Όλοι συμφωνούν υπέρ της λύσης, στην εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες διαφωνία για το ονοματολογικό, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναφέρει από τη μεριά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο κι ο ΄διος EURACTIV.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ΠΓΔΜ έχει θετικό οικονομικό και ευρωπαϊκό μέλλον, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, «αδελφό» κόμμα του ΕΛΚ και αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η οποία έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ απάντησε διπλωματικά, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας. «Επισήμως, η αντιπολίτευση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού», δήλωσε ο κ Βέμπερ.