Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφερόμενος στα θετικά οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση χτες στο Ζάππειο.

Ads

«Όταν ο Τσίπρας κάνει λάθη στην οικονομική πολιτική, οι λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες. Γι’ αυτό τασσόμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας» έγραψε σκωπτικά στο twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Αναφορά στο πακέτο μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης έγινε και κατά τη χτεσινή τηλεμαχία των Βέμπερ και Τίμερμανς, την οποία «φιλοξένησε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD». Ο Γερμανός επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΕΛΚ απέρριψε την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ανεργίας, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής του και των συνεπειών του.

«Ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας θα σήμαινε ότι εάν ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα λάβει πολλές αποφάσεις και με αυτές αυξηθεί η ανεργία, μπορεί να πάει στους γείτονές του και να ζητήσει να αναλάβουν το κόστος», υποστήριξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ και προσέθεσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει στους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν σημαντικά νωρίτερα, δεν μπορεί να ζητάει από τους γείτονές της να το χρηματοδοτήσουν.

Αντιδράσεις από Παπαδημούλη, Παππά

Έντονη ήταν η αντίδραση εκ μέρους του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κι επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter σημείωνε ότι η αντίδραση αυτή του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Κομισιόν «αποκαλύπτει, έτσι, την αντίθεση και της ΝΔ σε μέτρα που στηρίζονται στα υγιή δημόσια οικονομικά της χώρας και ενισχύουν τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό δεν θα γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν και θα «μαυριστεί» η ΝΔ!».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος επεσήμανε: «Ο Βέμπερ καταγγέλλει το πακέτο Τσίπρα. Η ΝΔ ζητάει την ψήφο του λαού για να τον στηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν. Προφανώς συμφωνεί μαζί του».