Χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup καθώς υπήρξε διαφωνία σχετικά με το θέμα της παράτασης του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε πως “παράταση του μνημονίου δεν είναι αποδεκτή”. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντέισελμπλου, χαρακτήρισε “εποικοδομητική” την αποψινή συνάντηση, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως “ήταν πολύ χρήσιμη και για τα δύο μέρη και για εμάς να κατανοήσουμε τις θέσεις της Ελλάδας και για την Ελλάδα να κατανοήσει τις θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα τις συνομιλίες”.

Ads

Πληροφορίες ανέφεραν πως το “αγκάθι” για τη μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ήταν η χρήση της φράσης «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την ελληνική κυβέρνηση να αρνείται να δεχτεί τη λέξη παράταση. Έτσι δεν υπήρξε συμφωνία και δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συνέστησε υπομονή μέχρι το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρα. Σημειώνεται εξάλλου πως στο σημερινό έκτακτο Eurogroup δεν αναμενόταν κάποια συμφωνία, αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση. Όταν ο Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν άλλες διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος. Ωστόσο ανέφερε πως “καλύψαμε αρκετό δρόμο, αλλά όχι τόσο ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα”.

 

Παρά την καλή θέληση και τις προσπάθειες δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, επισήμανε πως θα χρειαστούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για αμοιβαίο συμβιβασμό. “Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα”, είπε ενώ σημείωσε πως το θέμα που τέθηκε από τους ευρωπαίους ομολόγους του ήταν ότι υπάρχει μια δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε.

Ads

Η ελληνική πλευρά, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αμφισβητεί τη λογική του εφαρμοζόμενου προγράμματος, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό, προσθέτοντας πως ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται. “Ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβληματα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.