Χωρίς συμφωνία και χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, με τους υπουργούς Οικονομικών των 19 κρατών μελών να δίνουν ραντεβού για την ερχόμενη Δευτέρα. Οι εταίροι επέμειναν στη θέση περί παράτασης του ισχύοντος προγράμματος, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει ότι παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνεδρίαση. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με το EuroWorking Group να έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη συνάντηση.

Ads

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Kαταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία», σημείωσε σχολιάζοντας το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Ερωτηθείς για το αν ασκήθηκαν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι πράγματι τέθηκε από τους εταίρους το θέμα ότι υπάρχει μία δανειακή συμφωνία   που πρέπει να επεκταθεί. «Εμείς εξηγήσαμε την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους και τόνισε ότι θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό, υπογραμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα.

Νωρίτερα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η συνεδρίαση διεξήχθη σε καλό και μετριοπαθές κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίση ως αποτέλεσμα τους.

Ads

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, ο Γιάννης Βαρουφάκης παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα βασισμένο σε 4 βασικούς πυλώνες: την οικονομική σταθερότητα, την οικονομική βιωσιμότητα, την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε κοινή δήλωση, με τη διαφωνία να φαίνεται πως υπήρξε στη φράση «extend, amend and conclude», «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση» με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, άμεσα έρχεται στην Αθήνα το EuroWorking Group, τα στελέχη του οποίου σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, αναμένεται να μελετήσουν την ελληνική πρόταση και να καταγραφούν τις διαφορές ανάμεσα στο σχέδιο τεσσάρων σημείων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το τρέχον πρόγραμμα.