«Το τέλος των προγραμμάτων δεν σημαίνει και τέλος των μεταρρυθμίσεων», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας τις χώρες που ολοκληρώνουν τα προγράμματα να μην επαναπαυτούν και να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό έργο τους. Παράλληλα τάχθηκε κατά της ενίσχυσης της ρευστότητας καθώς όπως είπε είναι σε υψηλά επίπεδα και αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο». Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται την ώρα που ηγέτες της Ευρώπης, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, μετά τα αποτελέσματα των ευροεκλογών επισημαίνουν πως η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει

Ads

Μιλώντας στο συνέδριο για την Ευρώπη που διοργάνωσε η «Hertie School of Governance» στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί «γερμανικής Ευρώπης» και επισήμανε την ανάγκη «μεγαλύτερης συνοχής και ανάπτυξης της ΕΕ». Επίσης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των διατλαντικών αγορών, μέσω της εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κρύβεται πίσω από τη νομισματική πολιτική. Η νομισματική πολιτική δεν αποτελεί υποκατάστατο των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα μπορεί να υπονομεύσει την πρόθεση των πολιτικών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Μάλιστα υπογράμμισε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέες «φούσκες» αν ενισχύσουμε τη ρευστότητα και την παροχή πιστώσεων. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε πως τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας οδηγούν σε ανεύθυνες και επιπόλαιες αποφάσεις για επενδύσεις. Όπως είπε αυτή τη στιγμή στη Γερμανία και στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και λόγο αυτής «μεγάλος κίνδυνος».

Ads

Στο ίδιο σημείο αναφέρθηκε και στο ρόλο της ΕΚΤ σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχαν τα όρια της εντολής της ΕΚΤ θα έπρεπε να τα εφεύρουμε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε και στους θεσμούς της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως είπε χρειάζεται μια πιο αποτελεσματική Κομισιόν και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε πως θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ της θέσης να λαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις με αποκεντρωμένο τρόπο, ωστόσο υπογράμμισε πως θα ήθελε να υπάρχει ένας Επίτροπος Προϋπολογισμού, ο οποίος θα είχε την εξουσία να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, εφόσον δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες στους οποίους έχουμε όλοι συμφωνήσει».

«Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος της συμμόρφωσης των κρατών-μελών προς τους όρους που έχουν συμφωνήσει σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό. Χρειαζόμαστε καλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχω κατ’ επανάληψη προτείνει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν, κάτι που θα άλλαζε την επικοινωνία στην Ευρώπη με πολύ αποτελεσματικό τρόπο», τόνισε, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την πολιτική ένωση.

Επίσης ανέφερε πως επιθυμεί μεγαλύτερη συνοχή στην Ευρώπη, ώστε το νόμισμα να παραμείνει σταθερό. «Πολλές φορές ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τη ρύθμιση των αγορών, παρά για την ελεύθερη αγορά, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο», δήλωσε.

Τέλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως έδωσαν σε όλους κίνητρα για να σκεφτούμε τι πρέπει να βελτιώσουμε. «Στην Ιταλία είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα-έκπληξη, στη Γερμανία τα πράγματα είναι σχετικά καλά, στη Γαλλία… ωχ! Όλοι μας στην Ευρώπη, όχι μόνο για τη Γαλλία, πρέπει να σκεφτούμε τι λάθη έχουμε κάνει και 1/4 των ψηφοφόρων ψήφισε όχι για ένα δεξιό κόμμα, αλλά για ένα φασιστικό, ακραίο κόμμα», δήλωσε.

Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε και σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γαλλία που έδειχνε πως μόλις το 39% των πολιτών  επιθυμεί παραμονή της χώρας στην ΕΕ. «Χωρίς την Ιταλία, όπως και χωρίς τη Γαλλία, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, όχι να πούμε “εντάξει, ο κόσμος δεν θέλει” και να τα παρατήσουμε».